Soluţie temporară pentru înfiinţarea unei firme: sediul social la cabinetul avocatului

ANAF a înăsprit procedura de înfiinţare a unei firme. Mai exact, prin OUG nr. 54/2010, se restrânge posibilitatea ca la acelaşi sediu să poată funcţiona mai multe societăţi. Aceasta se poate realiza numai în situaţia în care imobilul permite functionarea respectivelor firme în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate.

Pentru a amâna demersurile de obţinere a „certificatului pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social” şi a „adeverinţei privind înregistrarea documentului care atestă dreptul de folosinţă”, asupra acelui spaţiu, o firmă de avocatură din Bucureşti propune, o soluţie temporară. Firma nou înfiinţată ar putea avea sediul social la cabinetul avocatului care înregistrează societatea la Registrul Comerţului.

„Modalitatea prevăzută de legea avocaţilor a rămas în vigoare şi permite stabilirea sediului social la cabinetele de avocatură, pentru cel mult un an, fără posibilitate de prelungire. Aceasta a rămas singura alternativă pentru un investitor care ar dori înfiinţarea unei firme în cel mai scurt timp posibil, şi fără prea mari cheltuieli/investiţii înainte de începerea efectivă a activităţii”, explică avocatul Simona Olteanu, din partea cabinetului de avocatură Scărlătescu Law Office.

Avocaţii specializaţi în drept comercial au mai comunicat faptul că procedurile de înfiinţare a unei firme s-au complicat şi vor dura de două ori mai mult.

„Noua lege detaliază procedura de obţinere de la administraţia finanţelor publice a certificatului care atestă câte sedii sociale sunt situate la acea adresă. Din păcate, ordinul nu stabileşte şi procedura de radiere a sediilor din baza de date respectivă, motiv pentru care până la apariţia unei reglementări în acest sens, apartamentele în care s-au înregistrat sedii în conformitate cu noua procedură (sedii care din varii motive vor fi mutate în scurt timp) vor rămâne blocate întrucat în baza de date a administraţiilor financiare vor figura în continuare ca sedii sociale ale unor firme”, a mai comunicat Simona Olteanu.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lucia Mihaela spune

    Solutia sediului la birou de avocatura este deja o practica, nu este o noutate!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata