Şomajul şi pensionările anticipate au determinat majorarea bugetară pentru pensii şi ajutoare sociale

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a apreciat luni (16 august 2010) că şomajul nu va depăşi, la finalul acestui an, nivelul de anul trecut, însă a recunoscut că actualele cote ale neocupării forţei de muncă au contribuit la reducerea numărului de contribuabili la bugetul de stat, fapt care impune rectificarea pregătită de Guvern.

„Şomajul nu creşte. Dacă aţi observat, a crescut, vara este oarecum în scădere, o să mai crească ceva, dar n-o să depăşim nivelul de la sfârşitul anului trecut”, a declarat Şeitan.

Întrebat dacă în iarnă va mai creşte substanţial şomajul, având în vedere reducerea numărului de slujbe sezoniere, ministrul Muncii a răspuns: „Nici vorbă!”. El a admis, însă, că şomajul deja înregistrat, dar mai ales pensionările anticipate, forţează Guvernul să opereze o majorare bugetară de 4,6 miliarde de lei pentru pensii şi prestaţii sociale.

Ministrul a precizat, totuşi, că faţă de anul trecut în acest moment şomajul s-a dublat, însă fondul de şomaj nu este într-o situaţie precară. „Şomajul a avut un buget pentru un număr mai mic de oameni, pentru că s-a dublat şomajul faţă de anul trecut. Nu suntem într-o situaţie foarte proastă cu şomajul faţă de anul trecut, numai că trebuie să le asigurăm, iar fondurile din contribuţii nu pot să acopere această creştere. E adevărat că avem norocul că banii aceştia sunt în rezerva fondului de şomaj care s-a adunat în decursul timpurilor, dar o consumăm”, a completat Şeitan.

Pe de altă parte, el a menţionat că proiectul legii privind venitul minim garantat urmează să fie aprobat, cel târziu, săptămâna viitoare, acesta urmând să modifice modul în care se verifică beneficiarii.

Şeitan a precizat că economiile pe care Guvernul le face prin reverificarea dosarelor de prestaţii sociale nu puteau fi luate în considerare la rectificarea bugetară, pentru că nu se poate anticipa exact care este nivelul fondurilor astfel obţinute.

Ministrul Muncii a participat luni la o dezbatere organizată de asociaţii ale românilor din diaspora. Reprezentanţi ai unor asociaţii ale românilor din întreaga lume îşi prezintă proiectele economice, sociale şi culturale realizate inclusiv din fonduri europene, în cadrul unei serii de dezbateri care au loc în perioada 16-19 august, la Mangalia, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata