Şomer în Vest, deschid afacere în România

Câteva sute de mii de români care au rămas şomeri în Spania, Italia sau în ţările nordice refuză să se întoarcă în România, în lipsa unui loc de muncă plătit decent. Fie se înscriu pentru ajutorul de şomaj, care în unele cazuri ajunge la câteva mii de lei noi, fie vin înapoi în ţară, pentru a-şi deschide propriile afaceri.

.
“După căderea economiilor din ţările europene dezvoltate, mulţi sunt interesaţi să vină cu banii şi cu expertiza acumulate acolo, pentru a dezvolta o afacere în România”, explică Marius Bostan, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri.

Domeniile în care românii întorşi în ţară ar fi interesaţi să investească banii câştigaţi în alte state europene sunt construcţiile, energia regenerabilă, infrastructura sau managementul deşeurilor.

“În Spania, guvernul a luat decizia de a le da voie imigranţilor să se întoarcă voluntar în ţările de origine, pentru a-şi căuta un loc de muncă timp de trei luni, fără ca aceştia să piardă indemnizaţia de şomaj”, a explicat preşedintele Asociaţiei Imigranţilor din Ţările din Est (AIPE), Angela Placsintar, pentru Business Standard.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata