Sorin Oprescu rămâne în arest preventiv

Curtea de Apel București a respins luni contestația primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, și a decis ca acesta să rămână în arest preventiv, într-un dosar în care este acuzat de DNA de luare de mită.

Curtea de Apel București a respins ca nefondată contestația lui Oprescu și a menținut decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, dată pe 7 septembrie de Tribunalul București.

Decizia este definitivă.

Procesul a durat aproximativ șapte ore, iar la final avocatul lui Oprescu, Alexandru Chiciu, a dezvăluit că primarul a declarat în sala de judecată că nu a luat niciodată mită și că a fost avertizat de foarte mult timp că i se pregătește ceva.

Sorin Oprescu s-a poziționat foarte bine în cadrul procesului. S-a referit la faptul că niciodată nu a pretins, direct sau indirect prin intermediari, mită de la niciun fel de persoană. Niciodată nu a cunoscut proveniența sumelor de bani. Sunt susținerile domnului Oprescu din primul moment, dinainte ca noi, avocații, să gândim o strategie de apărare”, a declarat Chiciu.

Avocatul a adăugat că Sorin Oprescu a fost avertizat „din foarte multe surse” că i se pregătește ceva.

„A spus-o și în sala de judecată. A aflat din foarte multe surse faptul că i se pregătește ceva. A spus că, de foarte mult timp, a fost avertizat să fie atent că i se pregătește ceva. A fost un om deschis, niciodată nu s-a ascuns. De ce nu și-a luat măsuri de precauție? Un om care nu are niciun fel de legătură cu vreo faptă ilicită, de ce să își ia măsuri de precauție. Sorin Oprescu nu s-a temut de nimic. A fost un om care a avut nevoie de niște bani, i-a cerut și a primit un împrumut”, a explicat Alexandru Chiciu.

„Niciodată nu am luat mită”, a spus și Sorin Oprescu în momentul în care a fost scos din dubă și introdus în incinta Curții de Apel București.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, preciza DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata