South Stream, iepurele dupa care va fugi Gazprom

 
Rusia a primit invitatia de a participa la proiectul Nabucco, insa a refuzat-o in mod politicos, chiar daca nu are nimic impotriva constructiei acestui gazoduct. Vicepresedintele  Gazprom,  Aleksandr  Medvedev, a  explicat,  intr -un  interviu  oferit  postului de televiziune Vesti, care sunt factorii ce stau la baza acestei decizii, relateaza cotidianul rus Utro.
 
Deja in 2020, Europa va avea nevoie de 100 de miliarde de metri cubi de gaz, insa gazoducte pentru a livra aceasta cantitate nu exista, a amintit Medvedev. Chiar daca vor fi realizate gazoductele North si South Stream, proiecte ale Gazprom, si paralel cu acestea gazoductul Nabucco, cererea la gaz va continua sa depaseasca oferta.
 
În afara de aceasta, spre deosebire de initiatorii Nabucco, Rusia dispune de tot ce este necesar pentru a-si transpune proiectele in realitate : gaz, piata de desfacere, experienta tehnica in realizarea unor proiecte complicate si in administrare corporativa.
 
Nu este suficient sa ai premise materiale, trebuie sa existe si un acord asupra proiectului, asupra modului in care ar trebui administrat acest proiect, a subliniat Aleksandr Medvedev. Motivând refuzul Gazprom de a participa la proiectul Nabucco, Medvedev a invocat un cunoscut proverb: Cine fuge dupa doi iepuri nu prinde niciunul. Noi avem deja un iepure -tinta si vom alerga dupa el.
 
În acelasi timp, cheltuielile pentru realizarea South Stream se vor diminua. În orice criza, in afara de consecintele negative exista si unele pozitive. Una dintre urmarile pozitive este micsorarea cheltuielilor de capital, care se majorasera foarte mult in ultimii ani. Costul la materiale si servicii crestea  cu  un  ritm  ce  devansa  majorarea  preturilor  la  combustibilii  propriu-zisi,  a  explicat vicepresedintele Gazprom.
 
Gazoductul South Stream, care ar urma sa uneasca, pe fundul Marii Negre, Rusia de tarile Europei, va fi construit de compania italiana ENI, in cooperare cu Gazprom. La ora actuala, la proiect participa Bulgaria, Serbia, Ungaria si Grecia; sunt in curs negocieri cu Slovenia si Austria.
Considerat de multi drept concurent al South Stream, gazoductul Nabucco va permite, in cazul in care va fi realizat, livrarea de combustibili ocolind Rusia. Însa, principiul proclamat al independentei energetice a regiunii europene se loveste de atitudinea Turciei, un participant absolut necesar al proiectului.
 
Aceasta tara aspira de multa vreme sa adere la UE, iar Bruxellesul recunoaste ca Nabucco va constitui un excelent element de santaj din partea Ankarei.
Mai mult decât atât, proiectul paneuropean este de la bun inceput unul nerentabil, subliniaza Utro. Deja la aceasta ora el este estimat la 7,9 miliarde de euro, iar pentru a putea fi considerat rentabil gazul ar trebui sa aiba un pret mai mare de 200 de dolari de metri cubi, cu mult mai mult decât pretul actual.
 
De aceea, atunci când vicepremierul rus Viktor Zubkov vizitase la sfârsitul lui ianuarie Ungaria, pentru a discuta consecintele conflictului ruso-ucrainean al gazului si propunerea privind participarea Budapestei la constructia South Stream, el nu a ezitat sa spuna ca Nabucco ar putea deveni un bun monument ridicat ambitiilor.
 
O alta problema nesolutionata a Nabucco ramâne cea a combustibilului cu care ar putea fi alimentat acest gazoduct. Potentialii participanti ai proiectului nu au suficient gaz, iar resurse de alternativa nu exista, deocamdata, noteaza in final cotidianul rus.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata