Specialiștii anunță o criză economică majoră! Consecințele sunt inevitabile

Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a făcut un avertisment important. Acesta a adus în discuție pericolul la care România este expusă. Guvernul se află într-o etapă descendentă, ceea ce poate duce la inevitabilul unei crize economice.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în România din prezent există un deficit foarte mare al forței de muncă ce trece de un milion de oameni. Acest lucru este egal cu o criză economică, având în vedere că țara noastră nu se mai poate dezvolta într-un mod optim.

„Dacă ne uităm la întreaga economie românească, deficitul de forţă de muncă depăşeşte un milion de oameni. Dacă e să vorbim de o criză economică, să ştiţi că în acest moment criza forţei de muncă este echivalentul unei crize economice. Pentru că o criză economică nu înseamnă neapărat deficit, nu înseamnă neapărat scădere. O criză economică poate însemna şi neatingerea potenţialului economic. România poate să crească din punct de vedere economic mult mai mult decât o face în acest moment”, a afirmat Florin Jianu, conform Agerpres.

Jianu s-a bazat pe exemplul unui afacerist din tursim, care nu își mai poate deschide cel de-al doilea restaurant pe care îl avea în plan, deoarece nu are angajați. De asemenea și în domeniul construcțiilor, unde un alt antreprenor nu își poate deschide un nou șantier.

„Eu cred că în continuare nu trebuie să abandonăm această problemă, această dramă a României, în care patru milioane de români locuiesc afară. Nu toţi o duc bine, nu toţi sunt fericiţi. Majoritatea nu o duce bine şi trebuie să încercăm, mai ales noi, antreprenorii, să le oferim acea perspectivă de a se întoarce acasă. Am văzut dorinţa lor de a se întoarce şi a avea o perspectivă la ei acasă”, a mai adăugat preşedintele CNIPMMR.

Președintele CNIPMMR susține că una dintre soluții ar putea fi folosirea fondurilor europene pentru așa ceva.

„Diferenţa de salariu, diferenţa de subvenţie, diferenţa de relocare şi aşa mai departe sunt costuri eligibile pentru fonduri europene şi trebuie utilizate în acest sens. În plus, de ce ne uităm la Nepal şi la ţările asiatice şi nu ne uităm la Moldova, la Ucraina, la Serbia, unde sunt vorbitori de limbă română şi oameni apropiaţi ca şi cultură? O altă măsură ar fi flexibilizarea Codului muncii. Nu este posibil ca, în România, să plăteşti la contractul part-time taxe la nivelul full-time”, a explicat Jianu, conform Agerpres

Sursa: capital.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata