Specialiştii au finalizat Cartea Albă a proiectului ELI

32

O echipă formată din aproape 100 de specialişti români şi străini în laseri de mare putere şi în fizică nucleară au finalizat, recent, Cartea Albă a celui mai important dintre cele trei proiecte ale ELI (Extreme Light Infrastructure), care urmează să fie construit în România, la Bucureşti-Măgurele: ELI Nuclear Physics.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică remis miercuri, 16 iunie, la redactarea documentului au participat specialişti din Institutul Naţional de Cercetare în Fizică – Măgurele al Universităţii Bucureşti şi al Universităţii Politehnice Bucureşti şi din 30 de mari institute de cercetare din Europa şi din întreaga lume.

Acest amplu document prezintă o largă perspectivă a tuturor problemelor ştiinţifice care urmează să fie abordate, precum şi a întregii varietăţi de instalaţii şi echipamente destinate laboratoarelor de cercetare care vor fi construite la Măgurele.

Pilonul de fizică nucleară al ELI aduce împreună la Măgurele cel mai puternic laser din istoria ştiinţei şi cel mai intens fascicul gamma din lume, permiţând cercetătorilor din România şi din celelalte ţări participante la proiect explorarea sistematică în premieră a frontierei laser-materie nucleară”, precizează comunicatul.

Programul de investigaţie ştiinţifică va furniza date fundamentale care vor permite abordarea unor domenii ştiinţifice accesibile în următorii cinci ani datorită valorilor extreme ale parametrilor fizici (putere, energie, durata pulsurilor), dar şi o bogată varietate de aplicaţii benefice pentru economia naţională şi viaţa socială a României, pe care laserii şi acceleratoarele ce vor fi construite la Măgurele le vor face posibile.

Citeste cele mai noi știri din business si mediul economic. Financiarul va aduce zilnic știri economice, noutati interne si externe.  Citeste zilnic cele mai noi știri online