Specialiştii în fiscalitate: Nu se plătesc penalizări dar se achită dobânzi. Şeitan îi îndeamnă pe oameni să nu respecte legea

Premierul Emil Boc nu cunoaşte situaţia iar ministrul Muncii Mihai Şeitan îi îndeamnă pe românii care obţin venituri din activităţi independente să nu respecte legea, consideră specialiştii în fiscalitate chestionaţi de The Money Channel.

Cei care îşi depun pentru prima oară declaraţiile privind veniturile din drepturi de autor nu vor plăti amenzi sau penalizări, a spus ministrul Muncii Mihai Şeitan. Vor plăti, însă, dobânzi pentru neplata la termen, a spus Ion Busuioc, director general al direcţiei legislaţie din cadrul Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã (ANAF), citat de Money.ro.

“Termenul e clar, stabilit prin lege, era pe 25. Penalizările au un regim clar stabilit, putem spune că nu vor plăti amenzi în prima lună, dar vor plăti dobânzi aferente unei luni de întârziere. Ordonanţa 2 permite ca atunci când nu este culpă, să fie aplicat avertisment. Prima sancţiune din ordonanţa 2 este avertismentul. Este posibil să fie sancţionaţi doar cu avertisment. În opinia mea, în Codul de procedură fiscală se spune clar că neplata la termen atrage dobânzi, dobânzile pot fi scutite doar de lege”, a spus Busuioc.

Haosul produs la casele de asigurări sociale prin modificarea Codului Fiscal şi a normelor de aplicare a noilor reguli îl sperie pe Răzvan Bordeianu, vicepreşedinte Sedlex. El acuză Guvernul de inaplicabilitatea legilor dar şi de necunoaştere.

Ministrul Muncii mai este contrazis într-o privinţă. El a declarat că cei care au obţinut venituri din activităţi independente în luna iulie, aferente lunii iunie, nu trebuie să mai plătească contribuţiile la Casa de Pensii, Agenţia pentru Şomaj şi Casa de Asigurări de Sănătate. Specialistul ANAF are un alt punct de vedere. El consideră că veniturile încasate în luna iulie pentru iunie, sau pentru orice altă lună trebuie declarate şi impozitate în luna în care banii au fost încasaţi.

“Trebuie să-l contrazic pe ministru. Când discutăm de veniturile realizate, discutăm de veniturile încasate în luna trecută. Ele pot să fie de anul trecut. Se consideră venit la data incăsarii”, a explicat Busuioc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata