Specialitate vânătorească: tocăniţă de fazan cu sos alb

Fazanul, pasăre țanțoșă vânată pentru carnea ei deosebită, face deliciul meselor vânătorești, gătit la ceaun pe foc de lemne, învăluit într-un sos alb delicios și servit alături de un vin roșu savuros.

Nea Costică Buțu din Târgu Jiu, vânător cu experiență, ne-a povestit că pregătirea acestei rețete începe imediat după ce fazanul este împușcat la vânătoare, în sensul că pasărea trebuie lăsată timp de două-trei zile la fezandat.

„Fazanul proaspăt împușcat se lasă în pene și se pune într-un loc răcoros timp de două-trei zile, pentru a deveni fraged. Abia apoi se curăță de pene și de intestine și se trece la prepararea lui propriu-zisă. Rețete cu fazan sunt multe, este important să știi să-l gătești, majoritatea îl prepară la cuptor cu tot felul de mirodenii, însă una dintre cele mai delicioase moduri de a găti fazanul este tocănița cu sos alb”, povestește bătrânul vânător.

Astfel, pentru o delicioasă tocăniță de fazan, din care saturi vreo zece vânători înfometați după o zi în care bat câmpul la pas, căutând înaripatele, ingredientele necesare sunt: patru fazani, două kilograme de ceapă, două fire mari de praz, un ardei gras mare, două căpățâni de usturoi, câteva linguri de smântână grasă, trei-patru linguri de untură, sare, piper, verdeață (pătrunjel, mărar).

Se porționează fazanii și se păstrează și pipotele, ficățeii și inimile, care se adaugă la jumătatea timpului de gătire, pentru că se coc mai repede. Ceapa se curăță și se taie mărunt, iar apoi se pune la călit în untura încinsă. Se poate folosi și ulei, însă untura dă un gust mai bun acestui preparat. Ceapa se călește la foc mic, iar între timp se curăță celelalte legume și se taie la fel de mici, pentru ca pe parcursul celor trei ore de fierbere a acestei tocănițe să se topească practic, astfel încât să formeze un sos delicios. Se pun și acestea la călit peste ceapă, se lasă câteva minute, apoi se adaugă carnea, se mai călesc toate câteva minute, apoi se pune apă cât să treacă peste carne, se pune capacul și se lasă la foc mic, amestecând din când în când.

Se mai completează cu apă atunci când scade, până când carnea de fazan devine foarte moale, iar legumele s-au făcut aproape ca o pastă. Cantitatea de ceapă poate părea mare, dar acesta este secretul sosului, ceapa se va topi alături de celelalte legume, iar sosul rezultat va fi foarte bun. La final se adaugă usturoiul tocat sau trecut prin presă, se mai lasă câteva minute, se adaugă smântâna, sare și piper, se amestecă, bineînțeles, și se ia de pe foc, după care se adaugă verdeața. Se servește cu pâine țărănească și alături de un vin roșu sec”, ne mai spune nea Costică.

Perioada de vânătoare la fazan se desfășoară de la începutul lunii octombrie și până la sfârșitul lunii februarie, iar câinii special folosiți pentru vânătoarea la păsări au o deosebită importanță în găsirea lor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata