Spectacol aviatic de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Un spectacol aviatic a avut loc marţi, 20 iulie, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Formaţii militare formate din şase elicoptere 330 Socat, şase avioane MIG 21 Lancer, un avion C 27 j Spartan, un avion C 130 Hercules şi cinci avioane cu reacţie IAR-99 Şoim ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor, M-i 17 şi EC 135, au survolat, în semn de omagiu adus eroilor aviatori, monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.

Tot cu această ocazia, a avut loc şi o ceremonie militară şi religioasă de cinstire a memoriei eroilor aviatori şi au fost depuse, la Monumentul Eroilor Aerului, coroane de flori, din partea preşedinţiei României, a Ministerului Apărării Naţionale, a Statului Major General, a altor instituţii.

La finalul ceremoniei, militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul au defilat şi au prezentat onorul.

De asemenea, marţi seara, în Piaţa Aviatorilor va avea loc apelul solemn şi un ceremonial de retragere cu torţe pe traseul Piaţa Aviatorilor – Piaţa Victoriei.

Ziua aviaţiei a fost sărbătorită şi pe 17 iunie, când s-a marcat primul zbor al lui Aurel Vlaicu, din 1910, cu un aparat proiectat şi construit de el.

După 1989, aviatorii români au revenit la celebrarea Zilei aviaţiei de ziua Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 6 iulie 1995, a aprobat oficierea în această zi a slujbei de pomenire la Monumentul Aviatorilor din Capitală şi a transmis tuturor eparhiilor rugămintea de a răspunde solicitărilor unităţilor militare de aviaţie şi apărare antiaeriană din teritoriu privind acordarea de asistenţă religioasă la această sărbătoare.

ceremonie militaraeroi aviatori romanieroii aeruluisarbatoare religioasaSf IlieSfantul Prooroc Ilie Tesviteanulspectacol aviaticZiua Aviatiei Romane
Comentarii (0)
Adaugă comentariu