Spectacolul de dans contemporan „Mediterranea”, de Mauro Bigonzetti, la ONB

Spectacolul de dans contemporan „Mediterranea”, o producție a Companiei Daniele Cipriani din Italia, în coregrafia lui Mauro Bigonzetti, va avea loc în Sala Mare a Operei Naționale București (ONB), pe 28 octombrie, de la ora 18.30, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Spectacolul de dans „Mediterranea” a fost pus în scenă pentru prima data în 1993, de Balletto di Toscana, și a avut imediat un succes remarcabil, potrivit Institutului Italian de Cultură din București.

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de existență, în 2008, a fost repus în scenă pentru trupa Teatrului Scala, marcând debutul lui Mauro Bigonzetti, unul dintre cei mai renumiți coregrafi italieni, pe scena prestigioasei instituții. Bigonzetti nu s-a limitat însă la o simplă preluare a originalului, ci a realizat o adevărată reelaborare coregrafică, insuflând coregrafiei un mai mare impact fizic și vizual și conferindu-i o aură inovativă. În prezent, la 25 de ani de la debut, spectacolul cu cele mai multe reprezentații în lume al lui Mauro Bigonzetti este repus în scenă de dansatorii soliști ai trupei Daniele Cipriani Entertainment.

„Mediterranea” nu este o operă narativă, ci evocativă: o călătorie în spațiu și timp pe toată Marea Mediterană, prin intermediul muzicii culturilor din spațiul mediteraneean. Cu o structură ce alternează momentele de grup cu cele în doi, spectacolul pune în valoare forța tinerească și frumusețea, energia și viteza. Întregul spectacol este structurat pe coexistența unor emoții antagonice, mișcările energice și ritmate alternându-se cu episoade lirice deosebite. Totul se încheie cu o grandioasă îmbrățișare finală a dansatorilor ca simbol al uniunii dintre diferitele culturi ce animă acest Mare Nostrum care este Mediterana.

Mauro Bigonzetti s-a născut la Roma și a studiat la Scuola del Teatro dell’Opera, intrând direct în compania de dans din orașul său. După zece ani de activitate la Opera din Roma, se alătură companiei de dans contemporan Aterballetto în stagiunea 1982 – 1983. Cele mai importante colaborări din această perioada sunt cele cu Alvin Ailey, Glen Tetley, William Forsythe, Jennifer Muller, precum și rolurile în spectacolele de dans ale lui George Balanchine și Léonide Massine. În 1990 creează primul său spectacol de dans – „Sei in movimento”, pe muzică de J. S. Bach. În stagiunea 1992 – 1993 părăsește Aterballetto și devine coregraf independent, începând o intensă colaborare cu Balletto di Toscana și cu diferite companii internaționale. În 1997 revine la Aterballetto ca director artistic, reformează Compania și-i creează un repertoriu. După zece ani renunță la postul de director pentru a se dedica mai mult activității de coregraf independent. În 2016 coordonează Trupa de Balet a Teatrului Scala din Milano.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata