Speculatorii au pariat sute de milioane euro pe un curs de 4 lei/euro

– Economiştii atrag atenţia că aprecierea se poate transforma rapid în depreciere dacă România nu respectă acordul cu Fondul

.
Cursul ar putea scădea în şase luni până la 4 lei/euro, după cum susţin dealerii de pe piaţa valutară, care precizează însă că este posibil ca la sfârşitul acestui an leul să aibă din nou parte de deprecieri. „Motorul” principal al aprecierii ar putea fi optimismul din ce în ce mai mare al investitorilor străini privind moneda locală.

„Peste şase luni cotaţia ar putea ajunge la circa 4 lei pentru un euro. Un pariu pentru sfârşitul acestui an este însă greu de făcut, sunt multe incertitudini.

De la începutul acestui an putem vorbi despre măcar patru-cinci bănci mari, care în numele lor sau al clienţilor, au mizat pe aprecierea leului câteva sute de milioane de euro de căciulă, cursul pe care s-a mizat fiind în jur de 4 lei pentru un euro”, ne-a declarat un dealer.

BNR a anunţat luni un curs oficial de 4,1383 lei/euro, aceasta fiind cea mai bună cotaţie a monedei naţionale din ultimele opt luni. Leul a început ziua de tranzacţionare „pe verde” şi a continuat să se aprecieze şi după anunţarea cursului oficial, spre sfârşitul zilei de luni cotaţia scăzând până la circa 4,12 lei pentru un euro.

Economiştii spun şi ei că, într-adevăr, faţă de perioada octombrie-noiembrie, situaţia României este mai bună, ceea ce ar trebui să întărească leul, cu o precizare însă: orice abatere de la acordul cu FMI ar putea duce moneda naţională din nou pe o tendinţă de depreciere.

Continuarea in Gandul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata