Sporul de zâmbet revine în primării

Bugetarii s-ar putea bucura din nou de sporurile primite în anii trecuţi, după ce guvernanţii au fost de acord să admită contractele colective pentru a scăpa de greva generală, relatează Evenimentul Zilei.

„La finalul întâlnirii de ieri, de la Ministerul Justiţiei, reprezentanţii guvernului au semnat o minută prin care se angajează să abroge un ordin, în vigoare de la începutul anului, privind aplicarea legii unitare de salarizare. Minuta ne garantează că ne vom primi înapoi toate drepturile”, a spus Dumitru Bobină, reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din Administraţie.

Concret, ordinul prevedea că „pentru anul 2010 nu vor fi luate în considerare drepturi salariale stabilite prin contracte colective de muncă sau alte acte decât legi sau hotărâri ale guvernului”.

Asta pentru că, au susţinut guvernanţii, ani la rând, funcţionarii publici s-au bucurat de sporuri precum cel de zâmbet sau de recuperare după concediu, deşi acestea nu erau prevăzute de lege, ci de contractele colective.

Conform declarţiilor lui Dumitru Bobină urmează ca bugetarilor care au pierdut din venituri să le fie acordate şi compensaţii.

Acesta a avertizat că, în cazul în care executivul nu va respecta înţelegerea parafată ieri, funcţionarii vor declanşa greva generală. Până atunci, mai rămân valabile protestele profesorilor, anunţate pentru luna iunie.

Citește și
1 Comentariu
 1. altcineva spune

  Solidarizez cu bugetarii!
  In dimineata zilei de 10 mai am auzit un distins domn, lider de sindicat spunand ca ar trebui sa se intervina si in sectorul privat!
  Nu am luat niciodata atitudine, nu am comentat sporurile nesimtite dobandite de bugetari. Am crezut ca e o gluma cu sporul de zambet(atitudinea amabila, normala, poate fi trecuta ca obligatie in fisa postului), sporul de intoarcere din concediu. Bugetarii au cateva privilegii pe langa sporuri: bani pt. carti-nu se cere nicio dovada ca s-a efectuat cumparatura+ca ar trebui ca ar trebui ca toate cartile cumparate sa fie date bibliotecii scolii, universitatii,dupa caz. Copiii profesorilor sunt scutiti de taxe la admiterea la fac. de stat. Pt. deplasari li se deconteaza un anumit nr. de drumuri cu trenul!Sunt destule drepturi, vorba unei judecatoare, DOBANDITE. Si cate si mai cate!Toti flutura salariile mici! Da, ce venit aveau cu sporurile, repet nesimtite? Cate zile de Co pe an platite ? Se plangea un bugetar ca se impoziteaza al 13-lea salariu! DA, Da( a la Carcotasi!)
  S-a intrebat cineva, a facut cineva o statistica privind salariile angajatilor la patron? Mai ales in provincie! Nu ma refer la companiile straine care sunt f. corecte. Stie cineva ca se lucreaza mai ales la gri? adica salariul minim pe economie pe carnetul de munca!Ca daca spui ceva ti se aminteste:” 10 asteapta la usa!”.Nu se tine cont de pregatire, de vechime, zilele de CO-minim impuse de lege si nici pe acelea nu le iei in totalitate.S-au acordat zile libere in afara de Craciun si Paste. Daca nu mergi la serviciu ti se taie din CO! Guvernul a dat zilele, guvernul sa plateasca!Sa se ia toate sporurile celor de la patron!-solidarizez cu bugetarii. Cam ce venit are un bugetar care lucreaza numai pe calculator-studii superioare, stie 2 limbi straine, una f.bine-nu foloseste prea mult, ce-i drept, lucreaza macar 9 ore pe zi, uneori (pontajul 8 ore-luni-vineri)si sambata 5-7 ore apreciat cu Brava!). Acum datorita impozitarii bonurilor de masa, patronii nu le vor mai acorda.
  Ar mai fi multe de spus.
  Acum cand educatia, datorita sistemului de invatamant-bugetarii-e atat de precara, nu ma mai mira nimic.
  De ce nu s-a creat un pact social!
  Sunt persoane cu pensii nesimtite si scaderea se aplica uniform la toti!
  O tara care nu-si respecta batranii, parintii- e de plans!
  As avea multe de spus, dar mi s-a terminat oricum timpul de masa si va trebui ca de obicei sa stau peste program.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata