Sprijin financiar de la buget pentru producţia de tomate destinată procesării

Producatorii agricoli care vor incheia pâna la data de 15 iulie 2009 un contract contract de livrare a productiei de tomate cu un procesator, pentru o cantitate de minim 8.000 de kilograme, vor putea primi de la bugetul de stat sumele necesare pentru prefinantarea platilor tranzitorii pentru tomate destinate procesarii, potrivit unei Hotarâri privind anumite forme de sprijin in sector horticol, publicate in Monitorul Oficial.

Valoarea sprijinului financiar aferent cererilor eligibile depuse in anul 2008 in conformitate cu prevederile Regulamentul Consiliului (CE) nr. 73/2009 reprezinta echivalentul in lei a 1.722,77 euro/ha, la cursul de schimb de 3,7413 lei pentru un euro stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2008 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie 2008.

Termenul-limita de 15 iulie este valabil inclusiv pentru actele aditionale la contractul incheiat cu procesatorul.
Potrivit HG, in cazul in care fermierul nu livreaza, conform contractului si in functie de suprafata contractata, cel putin echivalentul a 8.000 kg/ha tomate destinate procesarii va fi exclus de la plata pentru aceasta schema de sprijin financiar.

Citeste si:  Cea mai mare fermă de găini orpington din ţară, dezvoltată de un tânăr constructor sătmărean

Actul normativ precizeaza ca suprafata eligibila pentru plata se va considera minimul dintre suprafata determinata dupa efectuarea tuturor controalelor si suprafata contractata.

“În caz de forta majora beneficiarul este indreptatit sa primeasca echivalentul sprijinului pentru suprafata afectata de forta majora si circumstante exceptionale, care poate fi intreaga sau o parte din suprafata contractata.

În acest caz, calculul productivitatii se facea portând cantitatea livrata la suprafata neafectata de forta majora.

Productivitatea astfel calculata va respecta cantitatea de referinta de 8.000 kg/ha”, se arata in actul normativ. Forta majora se dovedeste prin documente justificative.

În conditiile prezentei hotarâri cazurile de forta majora sunt cele prevazute de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori.

Potrivit HG, sprijinul financiar se stabileste anual si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, de la titlul “Proiecte cu finantare din Fonduri externe nerambursabile postaderare” si reprezinta prefinantarea cheltuielilor implicate de Fondul European de Garantare Agricola.

Citeste si:  Cei care încalcă regulile izolării intră direct în carantină şi vor suporta cheltuielile

Valoarea anuala a sprijinului financiar pe hectar se stabileste in functie de suprafata eligibila si plafonul national aprobat României.

Cererile de sprijin se depun pâna in anul 2011, iar valoarea sprijinului financiar se stabileste anual in functie de suprafata eligibila si plafonul national aplicat României.

Conform documentului, directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt responsabile de aprobarea prim-procesatorilor, iar Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este responsabila pentru primirea solicitarilor, verificarea respectarii conditiilor de eligibilitate, efectuarea platilor si intocmirea centralizarilor pe beneficiari.

Modalitatea de acordare a platilor tranzitorii pentru tomate destinate procesarii si aprobarea prim – procesatorilor se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii.

Potrivit HG, beneficiaza de platile tranzitorii pentru tomate destinate procesarii persoanele fizice si sau juridice conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepând cu anul 2007.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner