Stanciu: Magistraţii care conduc ÎCCJ şi DNA, denigraţi la TV; e incalificabil într-un stat de drept

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Livia Stanciu, consideră că este incalificabil ca într-un stat de drept să se difuzeze imagini televizate prin care sunt denigrați magistrații de la conducerea Instanței Supreme și a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Ea a susținut joi, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii, că este vorba de atacuri extrem de grave la adresa independenței justiției și a întregului sistem judiciar, care au urmărit decredibilizarea instituțiilor și a activității profesionale, a onestității și corectitudinii tuturor magistraților.

„Este incalificabil, din punctul meu de vedere, într-un stat de drept în mai multe emisiuni televizate să se difuzeze acele imagini prin care este denigrat președintele Instanței Supreme și procurorul șef al DNA. (… ) Sper că nu se vor prevala acei colegi (din presă — n.r.) ai dumneavoastră de dreptul la informare a opiniei publice. (…) Din punctul meu de vedere nu a fost respectat în niciun mod, dimpotrivă, nu s-a prezentat cu o bună credință acea informație de interes public. Dreptul publicului de a fi informat corect și onest că a fost încălcat, depășindu-se limitele constituționale ale libertății de exprimare. A fost depășit cadrul deontologic al profesiei de jurnalist, care impunea obligația să nu se creeze nici măcar un potențial prin prezentarea repetată a acelor imagini de afectare a prestigiului și independenței sistemului judiciar”, a afirmat Stanciu.

Ea a subliniat că în respectivele emisiuni a fost indusă ideea că nu se poate avea încredere în justiție și consideră că acestea au adus aducere atingere vieții private a magistratului, respectiv a procurorului șef al DNA.

În acest context, președintele ÎCCJ i-a îndemnat pe toți colegii să acționeze în instanță persoanele care aduc atingere vieții private a magistraților.

„Dacă în cadrul unei proceduri judiciare, (..) și nu din duba Administrația Națională Penitenciarelor, s-ar fi făcut sau se vor face pentru viitor atacuri, eu mă refer acum doar la mine ca persoană, ca reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție, vă spun din start că nu voi ezita în niciun mod de a formula plângere penală împotriva persoanei respective”, a mai subliniat șefa ÎCCJ. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata