Stareţul Mănăstirii Cotmeana este cercetat sub control judiciar pentru purtare abuzivă şi distrugere

Starețul Ioasaf de la Mănăstirea Cotmeana, al cărui nume real este Ioan Boiciuc, este cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă și distrugere, într-un dosar instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

Procurorii au dispus, pe 28 mai, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de purtare abuzivă în sensul întrebuințării de expresii jignitoare față de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, patru infracțiuni de purtare abuzivă în sensul amenințării, lovirii sau altor violențe comise în exercitarea atribuțiilor de serviciu și o infracțiune de distrugere, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Conform aceleiași surse, ancheta vizează un incident produs în urmă cu aproape doi ani, când starețul a agresat mai multe persoane, membri ai aceleiași familii, printre care și un bebeluș.

În urma probelor administrate în cursul urmăririi penale s-a stabilit că inculpatul, în calitate de stareț al Mănăstirii Cotmeana din județul Argeș, la data de 15.09.2013, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, slujind în incinta mănăstirii, a lovit-o pe persoana vătămată N.C. și i-a rupt bluza (…), după care a adresat cuvinte și expresii jignitoare persoanelor vătămate N.C., N.M., N.A.A. și N.A., iar după ce persoanele vătămate au ieșit din mănăstire și au chemat organele de poliție pentru aplanarea conflictului, inculpatul — în prezența organelor de poliție — a lovit persoanele vătămate N.A.A., N.A., N.M. și N.N.A. (minor în vârstă de o lună) ținut în brațe de mama sa N.M., cauzându-le vătămări ale integrității fizice”, se precizează în comunicat.

De asemenea, procurorii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de Ioan Boiciuc pentru o perioadă de 60 de zile.

Pe durata controlului judiciar, inculpatul are obligația să se prezinte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești și Poliția Municipiului Pitești ori de câte ori este chemat, să informeze organele de anchetă cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat și să nu părăsească teritoriul României fără încuviințare. În plus, starețul nu poate să exercite în această perioadă profesia de preot.

Conform Codului penal, întrebuințarea de expresii jignitoare față de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu se pedepsește cu închisoare de la o lună la șase luni sau cu amendă, iar în cazul amenințării sau lovirii, cuantumul pedepsei se majorează cu o treime. În cazul infracțiunii de distrugere, pedeapsa poate fi închisoarea de la o lună la trei ani sau amenda. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata