Statele membre UE vor decide dacă permit, restrâng sau interzic culturile modificate genetic

Comisia Europeană a decis marţi, 13 iulie,  să confere statelor membre ale Uniunii Europene libertatea de a permite, a limita sau a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriile lor.

Fără a modifica sistemul UE de autorizare a culturilor modificate genetic, bazat pe cercetările ştiinţifice, pachetul prezentat de executivul comunitar conţine o comunicare, o nouă recomandare privind coexistenţa OMG şi a culturilor tradiţionale şi/sau organice şi un proiect de regulament ce propune schimbarea legislaţiei cu privire la culturile modificate genetic.

Noua recomandare a CE permite o mai mare flexibilitate pentru statele membre pentru a ţine cont de condiţiile locale, regionale şi naţionale atunci când decid măsurile privind coexistenţa culturilor tradiţionale şi a celor modificate genetic, iar proiectul de regulament modifică directiva europeană 18/2001 astfel încât să permită ţărilor membre să restricţioneze sau interzică pe teritoriile lor cultivarea OMG.

„În luna martie, Comisia a promis să prezinte până la sfârşitul verii o propunere cuprinzătoare asupra politicii noastre viitoare faţă de culturile modificate genetic. Astăzi prezentăm ce am promis atunci. Măsurile concrete adoptate astăzi vor permite statelor membre să decidă asupra cultivării de OMG.

Practica de până acum a arătat că este nevoie de mai multă flexibilitate în ce priveşte cultivarea OMG în statele membre, pentru a se organiza coexistenţa culturilor modificate genetic şi a celorlalte tipuri de culturi precum cele convenţionale sau organice’, a spus comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor John Dalli.

Precedenta recomandare a CE făcea o legătură directă între luarea unor măsuri de coexistenţă a culturilor convenţionale şi celor modificate genetic, pe de o parte, şi respectarea unui prag maxim de 0,9 la sută pentru alimentele sau produsele modificate genetic ce urmau să fie procesate direct.

Propunerea legislativă urmează să fie adoptată prin procedura de codecizie de către Parlamentul European şi Consiliul UE.

În prezent, soiul de porumb modificat genetic MON810 este cultivat în scopuri comerciale în UE. Autorizarea sa a avut loc în 1998.

Pe lista de OMG autorizate până acum mai erau incluse un soi de sfeclă-de-zahăr, trei soiuri de soia, trei soiuri de rapiţă, şase soiuri de bumbac şi încă 17 soiuri de porumb.

Până în prezent, şase state membre – Austria, Ungaria, Franţa, Grecia, Germania şi Luxemburg – au adoptat măsuri de salvgardare şi au interzis culturile de porumb MON810 pe teritoriile lor.

Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae beldiman spune

    interzicerea culturilor modificate genetic este
    benefica

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata