Statele Unite ar urma să extindă perioada în care companiile americane pot colabora cu Huawei

Statele Unite ar urma să extindă perioada licenței acordate companiilor americane în privința colaborării cu gigantul chinez Huawei, informează The New York Times.

Documentul emis de către Departamentul american al Comerțului în acest sens urmează să expire luni, dar Administrația președintelui Donald Trump ar urma să îl extindă pentru o anumită perioadă de timp, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, situația ar putea să se schimbe, în funcție de rezultatele negocierilor dintre Washington și Beijing cu privire la comerțul dintre cele două țări.

Ridicarea parțială a restricțiilor impuse gigantului telecom a fost un element-cheie în cadrul acordului încheiat în luna iunie între Donald Trump și omologul său chinez, Xi Jinping, pentru reluarea negocierilor privitoare la comerțul dintre cele două țări.

Decizia a fost criticată de mai mulți senatori americani, atât democrați, cât și republicani, care susțin că Huawei are legături puternice cu agențiile chineze de spionaj. Senatorii sunt îngrijorați că aceste agenții ar putea face uz de distribuirea globală a tehnologiilor Huawei pentru acțiuni de spionaj.

Administraţia Donald Trump impusese limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata