Statuia Papei Ioan Paul al II-lea, dezvelită la biserica romano-catolică din Cacica – Suceava

56

La biserica romano-catolică din Cacica a fost dezvelită duminică (15 august 2010) statuia Papei Ioan Paul al II-lea, realizată din bronz în Polonia cu finanţare asigurată de mai multe primării din voievodatul Silezia, înfrăţit cu judeţul Suceava.

Evenimentul are loc la 10 ani de la acordarea de către Papa Ioan Paul al II-lea a titlului de Basilica Minor bisericii roman-catolice din Cacica la cererea episcopului de Iaşi, monseniorul Petru Gherghel.
La sărbătoarea de la Cacica a fost prezent arhiepiscopul primat al Poloniei, Henryk Muszynsky, dar şi o delegaţie a preoţilor paulini din Czestochowa, formată din trei persoane, care au restaurat „Madona Neagră”, după mai bine de 200 de ani. Au mai fost prezenţi episcopul de Chişinău, monseniorul Anton Coşa, şi episcopul auxiliar de Iaşi, Aurel Perca.

Mii de pelerini din ţară şi străinătate s-au rugat sâmbătă şi duminică la praznicul Adormirii Maicii Domnului la icoana Madona Neagră aflată în sanctuarul Sfintei Fecioare din Cacica. La iniţiativa episcopului romano-catolic de Iaşi, Petru Gherghel, la sărbătoarea de la Cacica au participat copii, tineri şi ministranţi.
Privegherea Mariană cu lumânări de sâmbătă seara a reprezentant pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului şi a inclus rugăciuni şi cântece religioase specifice.

Biserica romano-catolică din Cacica a fost construită în 1904 de către comunitatea polonă din localitate. Pe 15 august 1996, biserica din Cacica a fost declarată sanctuar diecezan, apoi prin decretul episcopal al monseniorului Petru Gherghel din 15 august 1997, cu acordul Conferinţei episcopilor catolici din România, a fost declarată şi recunoscută ca „Sanctuar Naţional”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News