Statul, cel mai mare cămătar: dobânda, 36,5%

– Cand spune ca ia, ia. Cand spune ca da, doar spune ca da. Asa ar putea fi sintetizata politica fiscala a statului, care a trimis in incapacitate de plata sute de companii ce au de recuperat de la Fisc sume mai mari decat impozitele datorate. Mai mult, statul nu plateste dobanzi, dar percepe penalitati ramase neschimbate din vremuri de hiperinflatie.

.
O companie a ajuns chiar pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce Fiscul a executat-o silit pentru datorii de 5 milioane de lei. Firma avea de recuperat de la stat 10 milioane de lei, rambursari de TVA. Nu i-a vazut nici pana azi. „Cel mai scandalos este faptul ca statul nu respecta legea si actioneaza de pe o pozitie de forta in relatia cu firmele”, a declarat expertul in fiscalitate Gabriel Biris.

„Initial, intr-o economie in care inflatia era foarte evidenta si devaloriza banii cu fiecare zi ce trecea, s-au stabilit masuri total justificate economic, de compensare financiara a statului pentru pierderile pe care le-ar fi inregistrat atunci cand un contribuabil si-ar fi platit impozitele mai tarziu decat termenul stabilit.

Ulterior, guvernele au modificat succesiv cota penalitatilor, aducand astazi nivelul acestei dobanzi la 36,5% echivalent pe an, in conditiile unei inflatii care, conform declaratiilor oficiale, se va situa la 4,7%. Deci nu mai este de mult vorba despre a compensa statul pentru eventuale pierderi financiare datorate inflatiei, ci de o foarte infloritoare afacere a statului” explica reprezentantii firmei de consultanta Contexpert.

Datele Contexpert au indicat ca Romania are cel mai ridicat nivel al penalitatilor in comparatie cu alte state europene. De exemplu, in Germania, nivelul penalitatilor ajunge la 12% pe an, in conditiile unei inflatii de 0,8%, iar in Franta – la 14,8%, fata de rata anuala a inflatiei, de 1%, la sfarsitul anului 2009.

România Liberă

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata