Statul taie şi din veniturile viitorilor pensionari

– Contribuţia pentru pensiile private obligatorii va fi redusă de la 2,5% din salariul brut, cât este în prezent, până la 0,5%, le-a spus oamenilor de afaceri ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

.
„Această decizie reprezintă o naţionalizare a pensiilor private care amanetează viitorul persoanelor care au astăzi în jur de 30 de ani”, a declarat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).

În luna aprilie, erau peste 5 milioane de persoane care cotizau la pilonul II de pensii. 61% dintre aceştia au sub 35 de ani. Activele totale ale fondurilor de pensii private obligatorii se ridicau la 762 milioane de euro, informează Evenimentul Zilei.

Anul trecut, autorităţile au decis să nu majoreze plafonul contribuţiei la pensiile private de la 2% la 2,5%. În acest fel, activele pilonului II nu au încasat aproximativ 200 milioane euro.

Chiar dacă în acest fel vor fi mai mulţi bani pentru fondul de pensii de stat, Finanţele nu au fost dispuse să renunţe la intenţia de a reduce toate pensiile pe linie cu 15%.

Astfel, guvernul nu a acceptat propunerea patronatelor ca cel puţin pensiile mici, sub 1.000 de lei, să nu fie tăiate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata