Statul va împrumuta aproximativ 4 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor dorește să se împrumute de la bănci 3,4 miliarde lei în luna aprilie a acestui an, la care s-ar putea adăuga 420 milioane de lei din licitații suplimentare, suma fiind cu 12,5% mai mică decât ținta de împrumut din aceeași perioadă a anului trecut și cu 3,3% sub nivelul stabilit pentru luna anterioară.

Din totalul sumei, finanțele vor să atragă 600 milioane de lei prin certificate de trezorerie, pentru care au programat o licitație la 16 aprilie.

În plus, statul intenționează să împrumute 2,8 miliarde lei prin obligațiuni de stat de tip benchmark, suma care ar putea fi majorată cu 420 milioane de lei prin sesiuni suplimentare.

Calendarul indică în aprilie patru licitații în valoare de 500 milioane de lei fiecare și una de 600 milioane de lei, cu maturități de 3,5 si 7 ani, acestea reprezentând redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni mai vechi.

Finanțele vor lansa și o emisiune nouă, cu scadența la 10 ani, în valoare de 200 milioane de lei, stabilită pentru 16 aprilie.

Sumele vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice în luna aprilie.

La nivelul întregului an, finanțele vor sa împrumute de la băncile din România 48-50 miliarde lei, nivel similar cu cel propus pentru anul trecut.

În plus, și-a propus să contracteze circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe piețele externe, în funcție de condiții și oportunități, cu peste 60% față de nivelul atras în 2017.

Romania are nevoie în acest an de o finanțare brută la nivel guvernamental de circa 74 miliarde lei, pentru a acoperi deficitul bugetar prognozat, de 2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei), cât și datoria publică de refinanțat, care se ridică la 47 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor intentionează să finanțeze deficitul bugetar în proporție de 75% de pe piața internă, restul fiind atras de pe piețele internaționale.

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat anul trecut cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ținta anuală stabilită de 2,96% din PIB, dar cu 32,8% mai mare decât cel din 2016.

Deficitul bugetar semnalează însă o creștere accelerată, având în vedere că după primele două luni a ajuns la 5,5 miliarde lei (0,59% din PIB), perioada a anului care consemnează de regulă excedent. În perioada similară a anului trecut, excendentul bugetar se situa la 397,1 milioane lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata