Statul vrea plata retroactivă pe cinci ani a contribuţiilor la sănătate

Romanii care au avut, in ultimii cinci ani, venituri din activitati profesionale si care nu au avut si un contract de munca, vor trebui sa plateasca, retroactiv, contributiile la asigurari de sanatate.

„In momentul in care vin sa sa declare veniturile la noi, cetatenii sunt rugati sa aduca, de la Fisc, si situatia lor fiscala pe ultimii cinci ani. Daca nu au platit contributii la sanatate, li se va solicita acest lucru”, au declarat oficiali ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru Money.ro.

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 58/2010, plata este valabila pentru toti cei care obtin venituri de natura profesionala, nu doar pentru cei care au primit bani exclusiv doar drepturi de autor.

Desi legea prin care se instituia obligatia platii contributiilor la sanatate este in vigoare din 2006, oficialii Casei de Sanatate admit ca este posibil ca unii contribuabili sa nu fi stiut acest lucru.

Persoanele care obtin venituri din activitati profesionale trebuie sa depuna cate o declaratie pentru CAS, somaj sanatate, pe baza careia sa plateasca cota individuala de contributii.

Citește și
5 Comentarii
 1. un cetatean spune

  Ma lamureste careva? Daca nu am platit in ultimii 5 ani CAS inseamna ca nu am beneficiat de asigurarea lor medicala. Acum ei ma pun sa platesc pentru ultimii 5 ani, pentru ceva de care nu am beneficiat? Sau poate asigurarea de anu asta, plus astia 5 ani din urma, si am o asigurarea de 6 ori mai mare decat un platitor obisnuit. Cat ma bucur…. Sau poate nu am inteles bine.

 2. elena spune

  Vom fi o natiune de datornici la stat, va dati seama? Numai daca calculam pe un minim 100 Ron pe luna si tot se aduna de dat in 5 ani: 6000 Ron de caciula.

  Ma gandesc daca nu cumva calculeaza si penalitati de intarziere?!?! Macar un 4000 Ron

  Si uite asa, fiecare roman are de platit minim 10000 Ron la stat, asa peste noapte.

  Ar fi chiar cinic… sau sinistru…

 3. iulian spune

  cas’ul nu e 5% ?
  100 Ron *5,5%*12*5= 330 ron….

 4. cetateanul turmentat spune

  Dar daca am fost studenta in acest interval, si am si lucrat, mai trebuie sa platesc CAS????

 5. Mihai spune

  M-am trezit si eu in situatia asta. Intre anii 2007 si 2009 am avut un castig de 300-500 pe an pe pfa si sunt dator cu 2400 lei la asigurarea de sanatate pe 5 ani in urma. Deci dau tot castigul meu care a mai ramas din pfa dupa ce am decontat cheltuielile care erau cu tot cu impozitul de 16% casei de sanatate. Pai la asa soc deja ma doare inima. Cum sa dau ce a mai ramas statului, plus majorari. In cazul cand nu ai un venit minim echivalent venitului minim, esti oricum obligat sa platesti o suma aferenta acestui venit. Le doresc la toti mincinosii si excrocilor din guvern sa le stea in gat saracia noastra. Numai incerc un pic sa ies din rahat si ma imping din nou la fund.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata