Stiglitz: Moneda euro ar putea fi desfiinţată

Moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu reuşeşte să-şi rezolve problemele instituţionale fundamentale, evidenţiate de criza din Grecia, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, conform unui articol publicat în  România Liberă.

Pachetul financiar pregătit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru Grecia, împreună cu măsuri de austeritate foarte severe , nu a redus apetitul speculatorilor pentru investiţii pe deprecierea monedei europene, a afirmat Stiglitz la postul BBC Radio 4, potrivit Mediafax.

„Condiţiile impuse par excesiv de severe pentru Spania (a afirmat el în urma unei confuzii cu Grecia, n.r.) şi sunt contraproductive pentru a împiedica extinderea problemelor”, consideră Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York.

Analiştii consideră Spania ca fiind următorul stat din zona euro care se va confrunta cu aceleaşi dificultăţi ca Grecia.

„Când vedem cât de greu a fost pentru Europa să adopte o poziţie comună pentru a ajuta o ţară mică, realizăm că dacă ar fi vorba de un stat cu probleme mai mari, ar fi şi mai greu pentru europeni să ajungă la o înţelegere”, a adăugat el.

Pachetul de împrumuturi de urgenţă, în valoare de 110 miliarde de euro, pregătit pentru Grecia ar putea reduce presiunile speculative împotriva statului elen pentru o perioadă, dar pe termen lung cred că vor avea un efect contrar.

Întrebat dacă această situaţie poate reprezenta sfârşitul euro, Stiglitz a afirmat: „Dacă Europa nu-şi rezolvă problemele instituţionale fundamentale, viitorul euro poate fi foarte scurt”.

Citește și
3 Comentarii
  1. pensionar spune

    NU TREBUIA DESFINTAT UN SISTEM, CA ERA UN ECHILIBRU IN LUME.Acum este unul si prost care duce la crize fara sfarsit, si la violente sociale.Cand erau daoua sisteme era ECHILIBRU NORMAL LOGIC SUPORTABIL.

  2. dd spune

    Stiglitz, Univ Columbia, parca si vad legatura cu jidanii din bloomberg

  3. Gheorghe spune

    se pare ca USA isi atinge scopul ….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata