Strat de zăpadă de aproximativ 10 centimetri în Munţii Rodnei, în Pasul Rotunda

Răcirea bruscă a vremii a adus primele ninsori în Pasul Rotunda din Munții Rodnei, stratul de zăpadă măsurând duminică, în zonă, aproximativ 10 centimetri, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

Jandarmii recomandă tuturor celor interesați de traversarea DN 17D prin Valea Mare — Pasul Rotunda — Cârlibaba să evite acest tronson.

Pasul Rotunda este situat la o altitudine de aproximativ 1.270 metri, între Munții Rodnei și Munții Suhard, drumul județean care îl străbate nefiind modernizat.

Potrivit Jandarmeriei, nu au fost constatate blocaje pe DN 17D.

„Jandarmii montani din Rodna și Piatra Fântânele țin permanent sub observație zonele în care turiștii s-ar putea confrunta cu situații dificile din cauza condițiilor meteorologice, organizându-se acțiuni de patrulare în special pe traseele cele mai frecventate. De asemenea, jandarmii montani recomandă turiștilor și persoanelor care intenționează să organizeze drumeții în zonă, să aibă echipament adecvat sezonului rece și zonei de munte, să se informeze asupra itinerariului propus și gradului de dificultate, să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu, iar în caz de accident sau ori de câte ori este nevoie, să ceară sprijinul jandarmilor, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgență 112”, se mai arată în comunicatul citat.

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, duminică, o atenționare Cod Portocaliu de intensificări ale vântului de peste 70 — 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea, valabilă în județul Suceava și în zona de munte a județului Neamț. Potrivit meteorologilor, în intervalul 10 octombrie, ora 10 — 12 octombrie, ora 18, Codul galben de ploi, vânt și ninsori se extinde în 36 de județe plus Municipiul București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata