Strauss-Kahn: Nu există nici o ameninţare la adresa euro

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a respins temerile potrivit cărora problemele cu care se confruntă moneda euro vor duce la un colaps al zonei euro, în ciuda declinului puternic al burselor şi a cererii masive pentru dolar, transmite AFP.

‘Cred că nu există nici o ameninţare la adresa euro’, le-a declarat reporterilor oficialul FMI, întrebat dacă zona euro riscă un efect de domino din cauza crizei cu care se confruntă Grecia.

‘Este dificil pentru Grecia să facă ceea ce trebuie să facă, dar ei au adoptat deja decizii dure şi, din acest punct de vedere, cred că toată lumea apreciază activitatea guvernului elen’, a afirmat Strauss-Kahn, aflat în vizită în Brazilia.

Dar el a recunoscut că pieţele financiare au fost agitate ‘din cauza programului adoptat de Grecia, pe fondul lipsei de încredere în situaţia din zona euro şi aşa mai departe’.

Declaraţiile directorului general al Fondului Monetar Internaţional vin în momentul în care bursele din întreaga lume înregistrează pierderi masive din cauza temerilor că actuala criză a datoriilor din Europa ar putea duce la o recesiune în formă de ‘W’.

Recesiunea în formă de ‘W’, susţin analiştii, înseamnă o cădere rapidă, o scurtă urcare, altă cădere şi o nouă relansare până la nivelul iniţial. Incertitudinile au fost amplificate de escaladarea conflictului dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Oficialul FMI a explicat că nu subestimează povara fiscală pusă acum ‘pe umerii grecilor’, deoarece guvernul elen încearcă să implementeze măsurile de austeritate solicitate de FMI şi UE în schimbul împrumutului de 110 miliarde de euro.

‘Cred că acest plan va funcţiona. Problema actuală este implementarea lui’, a subliniat Strauss-Kahn.
El a afirmat, într-o dezbatere organizată de canalul de televiziune brazilian ‘Globo News’, că se observă în general o redresare a economiei mondiale, chiar dacă Europa şi Statele Unite încă suferă din cauza efectelor crizei financiare din 2008 – 2009.

‘Aproape toate ţările din Asia au ieşit din criză, iar unele state din America de Sud, în special Brazilia, Chile şi Peru, se descurcă de asemenea foarte, foarte bine’, a apreciat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata