SUA ar putea folosi măsuri extraordinare pentru a creşte producţia de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului

Administraţia preşedintelui Donald Trump analizează posibilitatea de a folosi puterile speciale conferite preşedintelui printr-o lege denumită Defense Production Act pentru a creşte rapid producţia de măşti medicale şi combinezoane de protecţie împotriva coronavirusului, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.

Recursul la această lege, adoptată de Congresul SUA în 1950 cu ocazia războiului din Coreea, ar reprezenta o escaladare a răspunsului administraţiei americane la epidemia de coronavirus care a început în China şi între timp s-a răspândit şi în alte ţări, inclusiv în SUA.

Legea conferă preşedintelui puterea de a majora producţia industrială de materiale cruciale pentru securitatea naţională. Cei mai mari producători de măşti medicinale din SUA sunt 3M Corp şi Honeywell International Inc.

Secretarul american al Sănătăţii, Alex Azar, i-a informat recent pe parlamentari că SUA au nevoie de un stoc de aproximativ 300 milioane măşti faciale pentru angajaţii din sectorul medical însă în prezent SUA au doar o mică parte din acest număr disponibil pentru utilizare imediată.

Cu prilejul unei teleconferinţe care a fost organizată joi, oficialii de la Departamentul Sănătăţii şi Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) au discutat posibilitatea de a invoca legea Defense Production Act pentru producţia de „echipamente de protecţie personală”, care includ măşti medicale, mănuşi şi combinezoane, a declarat un oficial de la DHS.

Cu prilejul unei audieri care a avut loc miercuri, Alex Azar a spus că, în prezent, China controlează „o mare parte din materiile prime precum şi capacităţile de producţie” care au legătură cu măştile faciale.

„Foarte puţine din aceste lucruri sunt produse în SUA aşa că dacă ne vom baza pe capacităţile interne de producţie am putea ajunge într-o situaţie dificilă”, a declarat un reprezentant de la DHS pentru Reuters sub protecţia anonimatului.

Un oficial de la Casa Albă a confirmat şi el că administraţia analizează posibilitatea utilizării legii Defense Production Act pentru a stimula producţia de echipamente de protecţie.

„Să spunem că o anumită companie produce mai multe tipuri de măşti dar 80% din liniile lor de asamblare se ocupă cu producţia de măşti utilizate de zugravi şi doar 20% pentru măştile medicale N95. Vom avea posibilitatea de a cere companiilor să îşi modifice liniile de producţie pentru ca 80% să fie pentru măşti de tip N95 şi 20% pentru alte tipuri. Practic ne permite să reorientăm lucrurile în direcţia pe care o dorim”, a declarat oficialul de la Casa Albă sub protecţia anonimatului.

Recursul la Defense Production Act este doar una din opţiunile analizate de administraţie de la Washington pentru a combate coronavirusul, au spus oficialii consultaţi de Reuters, adăugând însă că nu a fost luată încă o decizie definitivă.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata