SUA iese câștigătoare la finalul stabilirii tarifelor din UE pentru homari, din cadrul mini-tranzacției

Uniunea Europeană a fost de acord să elimine tarifele pentru homarul american, o prioritate esențială a președintelui Donald Trump.

În schimb, SUA vor reduce la jumătate impozitele la import pentru mărfuri europene în valoare de 160 milioane USD (122 milioane lire sterline), inclusiv brichete și anumite articole de sticlă din cristal.

Acordul reprezintă prima reducere a tarifelor pe care cei doi membri economici importanți le-au convenit în mai mult de două decenii.

Donald Trump a amenințat tarife mai mari la mașinile europene dacă UE nu încetează taxele pentru homar.

În iunie, el a solicitat ajutoare pentru homarii americani, ale căror exporturi au suferit în parte, din cauza deteriorării relațiilor comerciale.

China a eliminat tarifele pentru crustacee în cadrul disputei comerciale dintre SUA și China, în timp ce pe piața UE, industria a pierdut teren în fața concurenților din Canada, după ce țara a semnat un acord de liber schimb în 2017, eliminând tarifele pentru homar de 8% din Europa.

Noul acord al SUA, care ar scădea tarifele pentru homar pentru cinci ani, are încă nevoie de aprobarea guvernelor UE și a Parlamentului European.

„Îmbunătățirea relațiilor”

SUA și UE rămân în contradicție cu numeroase probleme comerciale, inclusiv tarifele pe care președintele Trump le-a impus asupra oțelului și aluminiului, impozitele europene pe gigantii tehnologici și subvențiile pentru Boeing și Airbus, care au condus la tarife la mărfuri europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari. Un acord comercial mai larg, despre care cele două părți au început să discute anul trecut, a rămas inaccesibil.

Sursa: bbc
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata