SUA și China își reafirmă angajamentul față de acordul comercial de faza 1 după apel

Cei mai mulți oficiali din SUA și comerțul chinez și-au reafirmat angajamentul față de acordul comercial de faza 1, care a înfățișat-o pe China rămânând în obligațiile sale de a cumpăra bunuri americane, oferind marți un ajutor atât de necesar piețelor neliniștite.

Angajamentul a fost făcut într-un apel telefonic între reprezentantul american al comerțului Robert Lighthizer, secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin și vicepremierul chinez Liu He – reprezentând primul lor dialog formal de la începutul lunii mai și a venit pe fondul îngrijorărilor tot mai mari, acordul putând fi pe un teren cutremurător într-o confruntare din ce în ce mai acerbă.

Relație bilaterală.

„Ambele părți văd progrese și s-au angajat să ia măsurile necesare pentru a asigura succesul acordului”, a declarat biroul reprezentantului comercial al SUA (USTR) într-o declarație după ce l-a descris ca fiind „un apel programat regulat”.

Apelul a fost așteptat inițial pe 15 august, la șase luni de la lansarea tranzacției comerciale. Dar Trump, care și-a exprimat frecvent furia față de China pentru pandemia coronavirusului, a declarat săptămâna trecută că a amânat discuțiile cu China pentru că „nu vreau să mă ocup de ele acum”.

Washingtonul și Beijingul au tranzacționat sancțiuni dure pe o listă din ce în ce mai mare de probleme, inclusiv noua lege de securitate națională impusă Hong Kong-ului, revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud, pandemia COVID-19 și acuzațiile americane de amenințări la adresa securității naționale pe care le prezintă chinezii prin firme de tehnologie.

Ministerul comerțului din China a confirmat că cele două țări au avut un „dialog constructiv” și au convenit să continue să promoveze punerea în aplicare a acordului comercial de faza 1.

USTR a declarat că cele două părți „au abordat pașii pe care China i-a făcut pentru a efectua schimbări structurale” în probleme inclusiv precum protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, eliminarea impedimentelor pentru firmele americane din sectoarele serviciilor financiare și agricultură și eliminarea transferurilor de tehnologie forțată.

„Părțile au discutat, de asemenea, despre creșterile semnificative ale achizițiilor de produse americane din China, precum și despre acțiunile viitoare necesare pentru punerea în aplicare a acordului”, a spus acesta.

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata