SUA şi România vor coopera pentru a promova libertatea şi apărarea împotriva ameninţărilor

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat marți, 16 iunie, că Statele Unite vor coopera în continuare cu România pentru a promova libertatea și apărarea împotriva amenințărilor regionale și globale.

„Vom coopera pentru a ne asigura că legea se aplică tuturor și ambele țări sunt apărate împotriva criminalități transfrontaliere și terorismului. Este o datorie comună să garantăm că aceste idei și instituții sunt protejate, întărite și conservate pentru următorii 135 de ani, pentru generațiile viitoare”, a afirmat Dean Thompson, la dezbaterea publică prilejuită de celebrarea a 135 de ani de relații diplomatice româno-americane, organizată de Fundația Universitară a Mării Negre.

El a vorbit despre Parteneriatul strategic al SUA cu România, care își are bazele în 1997, în timpul administrației Clinton, reafirmat în 2011 prin Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.

„Multă lume a presupus că este construit pe un fundament militar, dar noi, cei care lucrăm la această relație zi de zi, știm că este vorba de ceva mult mai profund, este vorba de relații de aplicare a legii, educație, relații culturale, interumane și o creștere importantă a relațiilor economice și comerciale”, a subliniat Dean Thompson.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București a amintit că nucleul parteneriatului strategic dintre cele două țări constă din valorile transatlantice pe care Statele Unite și România le împărtășesc.

„Un lucru pe care aș vrea să îl scot în evidență despre aniversarea aceasta este Tratatul Nord-Atlantic, care, dincolo de orice menționare a securității colective sau a alianței militare, precizează că membrii NATO se angajează să salvgardeze libertatea, moștenirea comună și civilizația națiunilor sale, principiile fondatoare ale democrației, libertății individuale și ale legii; pe baza acestor principii România și SUA continuă să construiască acest Parteneriat strategic”, a mai declarat Dean Thompson.

Potrivit acestuia, Statele Unite doresc ca toți românii să trăiască în pace și securitate, protejați de statul de drept și capabili să prospere economic, iar esența acestui lucru este transparența, stabilitatea și predictibilitatea, cheia potențialului României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: caleaeuropeana.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata