Succesul unei operaţiuni de controlare a precipitaţiilor

O operaţiune de controlare a cantităţii de precipitaţii produse de nori – printr-un procedeu cunoscut sub numele de „însămânţarea norilor” – pentru a proteja capitala indoneziană Jakarta de inundaţii a avut succes, a declarat un oficial local marţi, citat de DPA.

Inundaţiile şi alunecările de teren care au afectat Jakarta şi oraşele sale satelit în ziua de Anul Nou s-au soldat cu moartea a cel puţin 67 de persoane şi cu strămutarea a alte peste 36.000, a indicat Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor.

Autorităţile au demarat procedeul de însămânţare a norilor prin dispersarea de sare asupra norilor de deasupra Mării Java şi a Strâmtorii Sunda pentru a provoca ploi vineri în largul insulei Java.

„Am reuşit să declanşăm precipitaţii în zonele respective, pentru a diminua ploile din zona metropolitană Jakarta”, a declarat şeful Agenţiei pentru aplicarea şi evaluarea tehnologiei (BPPT), Hammam Riza.

Două aeronave au efectuat luni 16 curse pentru a dispersa 26.600 de kilograme de sare pentru a declanşa ploaia, a precizat el, adăugând că operaţiunea va continua atâta timp cât va fi considerat necesar.

„Norii se formează în continuare şi ne vom aştepta în continuare la precipitaţii în zona metropolitană a Jakartei, însă intensitatea va fi prea mică mică pentru a cauza inundaţii”, a precizat Hammam.

Ploile abundente înregistrate din ziua de Revelion au determinat ieşirea din matcă a râurilor şi inundarea unor zone rezidenţiale din metropola Jakarta, cu o populaţie de circa 30 de milioane de locuitori.

Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestor intemperii la Jakarta şi în împrejurimile sale.

Agenţia meteorologică indoneziană a precipitaţiile de Anul Nou au fost cel mai extreme din 1866.

Inundaţiile şi alunecările de teren sunt frecvente în Indonezia în timpul sezonului ploios.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata