Suceava: Două medalii de aur pentru cercetătorii Universităţii ”Ştefan cel Mare”, la INVENTIKA – 2014

O echipă de cercetători de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a câștigat două medalii de aur la Salonul INVENTIKA de la București, pentru invenția ”Sistem senzorial pentru tomografia fotoacustică”, a declarat, luni, prorectorul USV, Ștefan Purici.

Între 15 octombrie și 18 octombrie 2014, un colectiv de inventatori de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul USV a participat la Salonul de invenții și inovații INVENTIKA — 2014 și la Salonul Cercetării Românești, ambele organizate în cadrul Târgului Tehnic Internațional București TIB-2014 sub egida Ministerului Educației Naționale (MEN).

În cadrul Salonului de invenții și inovații, cercetătorii suceveni au expus opt invenții, iar la Salonul cercetării au prezentat zece direcții de cercetare. La ambele saloane realizările colectivului au fost însoțite de prezentări practice sub formă de standuri. Exponatele au fost vizitate de ministrul delegat Mihnea Costoiu.

În urma evaluării invențiilor de către juriul internațional, colectivul de inventatori suceveni a obținut cel mai mare succes de până acum la asemenea saloane, respectiv două medalii de aur, una oferită de organizatorii salonului, iar cealaltă oferită în plenul ședinței de închidere a salonului de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru participarea la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii „PRO INVENT — 2014”. Ambele medalii de aur au fost acordate invenției intitulate „Sistem senzorial pentru tomografia fotoacustică”.

Totodată, cinci invenții au fost medaliate cu argint: „Spectromicroscop modular complex”, „Sistem spectromicroscopic pentru volume reduse de probă”, „Biosenzor portabil pentru glucoză și colesterol”, „Tablou pentru ecranarea electromagnetică a încăperilor” și „Detector de radiații electromagnetice de joasă frecvență și procedeu de obținere a acestuia”. Invenția „Dispozitiv pentru determinarea anizotropiei produselor alimentare” a obținut medalia de bronz.

În urma evaluării celor peste 130 de invenții prezentate la Salonul INVENTIKA — 2014, s-au acordat 30 medalii de aur, 35 de argint și 10 de bronz, premii speciale și diplome de excelență. Au fost premiate invenții din diverse domenii, precum mecanică, metalurgie, hidrotehnică, mijloace de comunicare, chimie, biologie, medicină.

”Constatăm cu satisfacție că școala suceveană de inventică, reprezentată la această manifestare de colectivul coordonat de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, a înregistrat un succes notabil, confirmând potențialul inovativ al cercetărilor efectuate în cadrul Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava”, a spus Ștefan Purici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata