Şucu, proprietarul Mobexpert acuză: Băncile omoară toată creditarea persoanelor fizice

Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul grupului de firme Mobexpert şi unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, critică dur sistemul bancar local,  pe care îl acuză că blochează artificial creditarea persoanelor fizice şi în acest fel loveşte consumul, afacerile şi duce economia în jos, în loc să o susţină, scrie Ziarul Financiar.

„Sistemul bancar din România, indiferent de ce spune Banca Naţională, este varză. Este sigur (solid – n.red.), dar nu este tipul de siguranţă de care avem nevoie. Omoară totul. Nu este o variantă rezonabilă„, a mai spus Şucu.

Dacă firmele iau credite cu dobânzi de 4-5% la euro, persoanele fizice iau împrumuturi cu dobânzi care depăşesc 12% în euro. La lei, firmele iau bani de la bănci cu 5-8%, în schimb persoanele fizice trebuie să plătească dobânzi care depăşesc 15%.

„În momentul de faţă, vrem sau nu să recunoaştem, principala problemă este blocajul creditării la nivelul persoanelor fizice, blocaj pe care eu îl văd în cea mai mare parte artificial (face referire la dobânzile mari – n.red.). Din păcate, în domeniul bancar deciziile strategice nu se mai iau în Bucureşti. Cred că managementul local al băncilor nu este capabil cu adevărat să-şi expună părerile către decidenţii de la Viena sau Paris, astfel că totul este blocat”, a spus Şucu.

Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae beldiman spune

    este adevarat aces lucru , daca banii nu circula ,la
    persoanele fizice , pentru ca ele platesc toate darile si toate consumurile , roata economioei , nu se invirteste . creditele cu dobinzile marite artificial,la persoanele fizice ,o sa duca de ripa toata economia romaneasac si o sa cada si sistemul bancar in care populatia deja nu mai are incredere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata