Sumele virate la Pilonul II de pensii au scăzut

PNL spune că în luna ianuarie contribuția românilor la Pilonul II de pensii a scăzut, diferențele fiind cuprinse între 4% și 12%.

„Din nefericire, vedem încă o minciună  marca PSD/ALDE la adresa românilor în ceea ce reprezintă declarațiile publice și realitatea de pe teren. Contribuția la pilonul II de pensii diferă foarte mult între lunile noiembrie/decembrie 2017 și ianuarie 2018. Sigur, remarcăm diferențe notabile pe o scară procentuală între 4 și 12%. Sunt exemple din cel puțin 3 categorii de venituri – scăderi de la 666 lei venit brut contribuție (Decembrie 2017) la 641 lei venit brut contribuție (Ianuarie 2018) – circa 4%; scăderi de la 507 lei venit brut contribuție (Noiembrie 2017) la 460 lei venit brut contribuție (Ianuarie 2018) – circa 11%; scăderi de la 285 lei venit brut contribuție (Noiembrie 2017) la 252 lei venit brut contribuție (Ianuarie 2018) – circa 12,6%. Iar lista poate continuă. Există pierderi de 300 de milioane de euro.” declară deputatul Mara Calista, coordonator al Comisiei de Munca a PNL.

„Potrivit legii, procentul de crestere al contributiei la Pilonul II de pensii trebuia să fie de 6%. În realitatea parlamentarilor PSD/ALDE, a fost votată scăderea acesteia la 3,75%. În realitatea românilor, diferențele de contributie sunt, de fapt, foarte mari. Aceasta plafonare se traduce în pierderi de 300 de milioane de euro. Mă întreb unde sunt acesti bani? Cine beneficiază de pe urma lor, în loc să fie vărsați în conturile individuale ale tinerilor ce participă activ la acest pilon? Cum poți tu ca reprezentant al Statului să impovarezi din condei viitorul generatiei active?”, spune deputatul.

Conform Marei Calista, va urma o reală problemă a sistemului de pensii din România. „Parlamentarii și guvernantii PSD/ALDE nu se gândesc deloc la generațiile ce vor ieși la pensie, cu atât mai mult cu cât, aparent, singurele obiective sunt să ia voturi din 4 in 4 ani. Reamintesc faptul că pilonul II de pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În iunie 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrata la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, mai zice deputatul PNL.

In luna octombrie a anulului trecut, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a dat asigurări că nu se vor reduce contribuțiile la Pilonul II, deși scade procentul virat de stat de la 5,1% la 3,75%.

„Contribuțiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta sunt șapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot șapte miliarde. Având în vedere ca va crește baza de impozitare și că salariul pe brut crește cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominala este aceeași sumă și anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei Piloni de pensii”, a adăugat Vasilescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata