Sunt normele noului Cod Fiscal coerente? Vezi ce spun specialiştii

La o luna de la intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, Guvernul a reusit, in cele din urma, sa publice normele de aplicare. Din pacate, in loc sa clarifice unele probleme, acestea fac ca in anumite domenii lucrurile devina foarte complicate, sunt de parere specialistii in domeniul.

Cum sunt vazute aceste norme de avocatii in probleme de fiscalitate? Nelegale si nearmonizate, dar bune in lipsa de altceva.

Normele noului cod fiscal isi depasesc rolul

„Daca ne referim in special la normele de la art. III din OUG 58, sunt cel putin 5 articole care parca sunt de sine statatoare. Nu clarifica nimic, ci reglementeaza in mod contrar legii”, a declarat avocatul Gabriel Biris, Managing Partner la Biris-Goran, contactat de Ziare.com.

Pentru a-si sustine afirmatia, Gabriel Biris, a dat exemplul cu privire la obligatia de declarare si plata, in care normele contrazic legea.

„Conform alineatului 4 din art. III, obligatia declararii si platilor contributiilor apartine platitorului de venit, iar conform normelor apartine primitorului de venit. Ele nu sunt niste norme date in aplicarea unei legi, ci sunt niste reglementari de sine statatoare si este nelegal acest lucru”, a precizat acesta.

Un alt neajuns evidentiat de Biris este folosirea incosistenta a termenilor. „La un moment dat, face referire la venit net, alta data la cuantum net al veniturilor. Spune in norme ca acolo unde legea spune ca este optional, de la data de intrarea in vigoare a normelor nu mai este optional. Practic prevede peste norme, peste lege, a precizat acesta.

Mai mult incurca, decat ajuta

Noile norme incurca si mai rau atunci cand vine vorba si de impozitul pe cladiri. Potrivit Codului fiscal, impozitul pe a doua cladire in afara celei de locuit se majoreaza cu 65%. Pentru cea de-a doua cladire in afara celei de locuit, impozitul se majoreaza cu 150%, iar de la treia in sus, cu 300%. Cu toatea acestea, in norme exista si niste brese.

Specialistii critica faptul ca noile norme nu au adus lamuriri nici in privinta TVA sau a impozitului de 16% pe dobanzi.

„Spune textul ca se aplica 16% indiferent de momentul in care s-a nascut raportul juridic. Asta inseamna ca s-ar putea ajunge la o aplicarea retroactiva a impozitului de 16% in cazul acelor impozite care sunt mai mari de o luna de zile. Aceasta este o mare problema pentru banci, deoarece acestea isi pot pierde si asa putinii clienti in materie de depozite bancare. Sunt foarte putini cei care isi tin in depozite bancare bani mai mult de trei luni de zile. Bancile au nevoie ca banii sa ramana acolo nu trei luni de zile, ani de zile”, considera avocatul Gheoghe Piperea.

La randul sau, avocatul Ionut Mateescu sustine ca normele sunt nearmonizate si vor incuraja economia subterana.

Specialistul a gasit in noile norme cateva deficiente si in ceea ce priveste obligativitatea persoanelor fizice autorizate sa plateasca contributii sociale.

 

Codul fiscaleconomia subteranaimpozitare PFAnormeTVA
Comentarii (1)
Adaugă comentariu
  • Av. Bioris

    Din moment ce Legea pensiilor si asigurarilor sociale, L 19/2000 prevede la art. 26 d) : nu se plateste CAS pe drepturi de autor, evident ca nu se poate prin Codul fiscal, destinat platii impozitelor directe si indirecte, inclusiv TVA si accize, sa se stabileasca plata unor contributii sociale precum CAS, CASS etc. (care nu sunt impozite),deoarece pentru acestea exista legi (organice) se parate. Contributiile sociale de tip CAS implica existenta concediului de odihna, a primirii de bonuri de masa, a absentelor motivate, a vechimi in munca, primei de vacanta, salarii compensatorii, de merit , sporuri etc, iar un pictor, un sculptor, un scriitor, un compozitor,nefiind salariatii nimanui, nu pot beneficia de aceste numeroase drepturi salariale.