Sunt primari care nu vor gropi de deşeuri, ci staţii de incinerare a gunoiului

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat luni (26 iulie 2010) la finalul unui seminar de specialitate pe teme de mediu, că la nivel naţional există primari care nu mai agreează ideea construcţiei de gropi de gunoi, ci de sisteme de incinerare a deşeurilor, o astfel de idee fiind în studiu la ministerul pe care îl conduce.

‘Sunt primari care nu vor gropi de deşeuri, ci staţii de încinerare a gunoiului. La acest capitol există o discuţie la nivelul ministerului. Prin această posibilitate, odată cu incinerarea gunoiului se mai poate produce şi energie.
Costurile unei astfel de instalaţii, îmi spun specialiştii, sunt mult mai mari decât în cazul unei gropi de gunoi obişnuite. Unele judeţe au venit cu cerinţe de băga un astfel de proiect în Masterplan.

Un asemenea incinerator trebuie să merite investiţia, şi să adune o zonă mare care să merite pentru cel care face incinerarea. Investiţia, într-o astfel de instalaţie, este de 120 – 130 milioane de euro. Mai am de studiat această problemă cu incineratoarele de gunoi. Am cerut colegilor mei să-mi dea o statistică despre cam cât ar costa dacă vine cineva cu o asemenea investiţie. Trebuie să vedem cu cât este mai scump şi pentru cetăţean, şi să facem un calcul cost – beneficiu’, a afirmat Borbely.

Acesta a adăugat că a avut ocazia să vadă un astfel de incinerator de deşeuri în Statele Unite, dar România trebuie mai întâi de toate să respecte nişte angajamente de reciclare încheiate cu Uniunea Europeană.
‘Am fost în Statele Unite, la New York, unde am văzut un astfel de incinerator. Vreau să vă spun că în New York nu există groapă de deşeuri. Deşeul de duce la incinerator.

Americanii au spus că, într-adevăr, costul este puţin mai mare, dar nu atât de mare cât pe termen mediu şi lung să merite. Dar România are nişte angajamente de reciclare, şi acest caz dacă ard tot gunoiul nu mai pot să reciclez’, a spus ministrul Mediului.
Laszlo Borbely a precizat, totodată, că printre judeţele interesate pentru implementarea în Masterplan a sistemelor de incinerare a gunoiului, se află Braţiv şi Maramureş, precum şi faptul că niciunul dintre judeţele cu probleme la capitolul gropi de gunoi nu s-a arătat interesat de un astfel de proiect.

Lista judeţelor care nu au, la ora actuală, nicio groapă funcţională, cuprinde: Timiş, Vaslui, Bacău, Satu-Mare, Teleorman şi Mureş. ‘În momentul de faţă, vreo trei judeţe sunt interesate de sistemul de incinerare a gunoiului, printre care Braşov şi Maramureş.
Niciunul dintre cele şase judeţe cu probleme nu sunt interesate. Nu au variante. Eu o să am o discuţie săptămâna viitoare împreună cu cele şase judeţe care în momentul actual nu au nicio groapă funcţională.

Este vorba despre Timiş, Vaslui, Bacău, Satu Mare, Teleorman şi Mureş’, a subliniat Borbely. România trebuia să se conformeze normelor europene, până la data de 16 iulie 2010 urmând să închidă 22 de gropi de gunoi neconforme, însă, la ora actuală, cinci municipii (Bacău, Bicaz, Reghin şi Târgu Mureş) şi 240 de comune nu răspund exigenţelor europene.

Conform celei mai noi statistici, publicate la începutul lunii februarie de GNM, comisarii Gărzii au efectuat, anul trecut, 43.283 inspecţii în domeniul protecţiei mediului, habitatelor naturale, biodiversităţii şi ariilor protejate, aplicând 3.097 amenzi, în valoare totală de 49,276 milioane lei.
De asemenea, au fost întocmite 24 de sesizări penale, dintre care 20 au fost numai pentru balastierele care extrăgeau ilegal agregate minerale, deci fără autorizaţie de mediu.

Evaziunea fiscală în acest domeniu se ridică la aproximativ un miliard de euro pe an, pe la mijlocul anului trecut aproximativ 60 la sută dintre balastierele existente fiind în afara legii, potrivit lui Silvian Ionescu, comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).
În septembrie 2009, mai erau operaţionale 685 de depozite rurale şi 11 depozite urbane, al căror termen de închidere pentru neconformitate, era 16 iulie. Potrivit ministrului Mediului, în prezent, România mai are de închis un număr de 101 gropi de gunoi neconforme.

Citește și
2 Comentarii
  1. RODICA MOCANU spune

    Ceea ce nu stie Dl Ministru al Mediului si Padurilor este ca, nu numai America a renuntat la existenta Gropilor de deseuri urbane(controlate sau nu)ci multe alte tari din UE (Austria, Olanda, Germania..)Constructia unui incinerator cu recuperare de energie verde de genul celor din Germania(acolo sunt peste 75 astfel de incineratoare)necesita doar 2 ani pentru constructie cu un cost mult mai scazut decat al celui din America (plasma)care oricum este in faza de cercetare.
    Da, sunt primari care doresc incineratoare (am avut discutii cu multi reprezentanti ai primariilor)dar nu dispun de fondurile necesare constructiei. Ar trebui introdusa constructia a cel putin doua incineratoare cu functionare continua in Masterplanul fiecarui judet.Este in permanent control evacuarea de gaze, iar cenusa ce ramane in urma arderilor se adauga in compozitia de sub asfalt,deci putem renunta la depozitele de deseuri urbane.
    Astfel am putea avea si noi o tara curata cu un advarat turism de calitate , cu o agricultura ecologica(fara terenuri si apa subterana infestata), iluminatul strazilor,primariilor si scolilor cu energie captata din arderea deseurilor si nu in ultimul rand noi locuri de munca pentru romanii mandri de tara lor !Eu cred ca merita si romanul o viata decenta ca-n tarile civilizate ! Toate Ministerele ar trebui sa contribuie la realizarea acestor centrale, cred ca ne putem ajuta singuri si nu asteptand bani de la UE.

  2. Nicu Maries spune

    Am rugaminetea pentru doamna Rodica Mocanu daca vedeti acest mesaj sa ma contactati daca puteti la adresa de mail ce am lasato, in legatura cu ce ati scris in comentariu, am nevoie de consultanta. Cu stima.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata