Suntem obligaţi să facem lucrări de infrastructură costisitoare contra inundaţiilor, oamenii nu pot fi mutaţi , susţine premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat joi, 24 aprilie, că autoritățile sunt obligate să finanțeze lucrări de infrastructură costisitoare în zonele cu potențial de inundații, în lipsa altor soluții, pentru că „e foarte dificil” să fie mutați locuitorii din aceste zone.

Întrebat joi la RRA dacă o soluție ar fi și modificarea legislației privind construcțiile în zonele inundabile, Ponta a replicat: „Eu cred că problema nu e legislația, legislația există. Problema este categoric de mentalitate. Până la urmă, și în acea parte a comunei în care am fost zilele trecute, cu 70 de ani în urmă, erau niște amenajări piscicole, era foarte clar că nu se poate construi.

S-a construit între timp — acum 50, 40, 30 de ani. Evident că e foarte greu să îi convingi pe oameni să își mute gospodăria, nu prea mai ai teren, pentru că, din cauza retrocedărilor — unele legale, altele ilegale—, comunele nu prea mai dispun de terenuri. Suntem obligați de a face lucrări costisitoare de infrastructură, dar aceste lucrări, o spun direct, niciodată nu vor asigura toate cursurile de apă și toate situațiile neprevăzute. (…) Sigur că ne costă mai mult, dar însă e foarte dificil să-i muți efectiv pe oameni. Probabil că doar în situații cu totul și cu totul speciale”.

Premierul a adăugat că, „din toamnă sau de anul viitor”, e foarte posibil ca multe dintre pagubele produse de inundații să fie acoperite din bani europeni, însă a menționat deocamdată acest lucru e greu de realizat.

„Există posibilitatea (folosirii de fonduri europene — n.r.). Accesarea programelor europene presupune o perioadă de timp destul de de lungă pentru întocmirea proiectului, pentru aprobarea acestuia, pentru derulare. Evident că acestea se fac pe baza acelor hărți de risc pe care le-a întocmit tot cu fonduri europene — au costat aproape 40 de milioane de euro din fonduri europene, dar acum avem practic baza (…).

Din toamnă, din iarnă, vom merge pe aceste fonduri pe baza hărților de risc, însă ce au oamenii nevoie, au nevoie de ajutor azi, mâine, peste o lună. Or, acolo, numai prin intervenția directă a Guvernului și prin alocarea unor resurse din alte zone putem avea reacția pe care oamenii (…) o așteaptă de la noi”, a afirmat premierul la postul public de radio. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata