Super-bacteria rezistentă la antibiotice ameninţă lumea. OMS a cerut monitorizarea ei

Organizaţia averizează că zonele cele mai vulnerabile sunt locurile publice şi în mod special spitalele, laboratoarele şi cabinetele veterinare. Super-bacteria care pune pe jar autorităţile sanitare a apărut în sudul Asiei şi a fost identificată ulterior şi în Marea Britanie.

După pandemia de gripă porcină, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis o alertă globală din cauza unei super-bacterii. OMS a cerut autorităţilor sanitare din toată lumea să monitorizeze cu maximă atenţie o nouă bacterie rezistentă la majoritatea antibioticelor.

Alerta a fost dată după apariţia unui studiu care semnalează pericolul. Revista de specialitate The Lancet a reuşit să identifice o nouă genă, care permite unor tipuri de bacterii sa fie extrem de rezistente şi aproape imposibil de combătut, informează Realitatea.net.

Organizaţia averizează că cele mai vulnerabile zone sunt locurile publice şi în mod special spitalele, laboratoarele, şi cabinetele veterinare. Super-bacteria care pune pe jar autorităţile sanitare a apărut în sudul Asiei şi a fost identificată ulterior şi în Marea Britanie.

Potrivit studiului,  bacteria a fost adusă în spitalele din Marea Britanie de persoane care au călătorit în Asia de Sud pentru îngrijiri medicale.

Bacteria produce enzima de tip „New Delhi metalo-beta-lactamază” (NDM-1) şi a fost identificată prima dată în 2008, de profesorul Timothy Walsh, la un pacient suedez care fusese tratat în India.

Enzima se ataşează de alte bacterii, pe care le face rezistente la antibiotice, printre acestea numărându-se cele care produc tuberculoza, holera şi infecţiile urinare. În lipsa unui tratament corespunzător, bacteria poate fi fatală pentru cel care o contaminează.

Un belgian de origine pakistaneză şi-a pierdut deja viaţa. El a fost internat la spital cu o plagă deschisă în urma unui accident rutier, însă medicii pakistanezi nu au mai avut ce să îi facă, deoarece era deja infectat cu NDM-1.

Europa nu este pregatită corespunzător pentru a face faţă ameninţării la adresa sănătăţii publice reprezentate de bacteriile rezistente la antibiotice.

NDM-1 rezistă practic la toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapenem, folosit de obicei în cazuri de infecţii grave.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata