Sute de cai din Deltă, vânduţi societăţilor particulare

Circa 700 de cai crescuti in stare de semi-salbaticie in Delta Dunarii au fost pâna in momentul de fata valorificati de proprietarii lor.

Consilierul din cadrul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ), Constantin Craciun, a declarat luni (21 septembrie 2009) ca pretul estimativ al unui cal cumparat de diferite societati comerciale de la localnici este de circa 200 de lei, animalele comercializate fiind cipate si având facute deja analize sanitar-veterinare, conform prevederilor legale in vigoare.
“Pâna in momentul de fata cred ca s-au vândut circa 700 de cai din Sulina, CA Rosetti, Cardon, Partizani si Nufaru. În zilele urmatoare se vor mai vinde cai din Chilia Veche si Mahmudia, cumparatorii fiind societati particulare din intreaga tara”, a declarat reprezentantul OARZ.
El a mai spus ca autoritatile au estimat ca in judetul Tulcea exista circa 18.000 de cabaline, 10.000 dintre acestea fiind crescute in Delta Dunarii. “S-ar putea ca numarul lor sa fie mai mic sau mai mare.

Înca nu stim acest lucru, dar tinem legatura cu toate primariile din judet care ne informeaza cu privire la proprietarii care vor sa isi vânda cabalinele”, a precizat inginerul Craciun. Toate cheltuielile legate de transportul cailor din Delta Dunarii sunt suportate de societatile care achizitioneaza aceste animale, pretul unui transport cu o gabara fiind de circa 5.000 de lei.

Problema cailor crescuti in stare de semi-salbaticie in Delta este una veche. La initiativa conducerii Directiei Silvice Tulcea, care a reclamat ca aceste cabaline distrug zonele impadurite in judet, in aprilie 2009 s-a infiintat un grup de lucru pentru rezolvarea problemelor ridicate de existenta acestor animale.
În acelasi timp, Stefan Raileanu, specialist in cadrul Institutului de Cercetari Delta Dunarii, sustine ca aceste animale “nu trebuie scoase in totalitate din ariile naturale strict protejate, pentru ca se schimba profilul habitatului pe care vrem sa il ocrotim.

În aceste arii din Delta, trebuie sa ramâna un anumit numar de cai salbatici care trebuie selectati in functie de analizele serologice, bolile infectioase parazitare si etologia ecvestra. Altfel, se va strica profilul habitatului, iar Delta va pierde din punct de vedere turistic”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata