Sute de disponibilizări în învăţământ, în rândul personalului auxiliar şi nedidactic

Sute de angajaţi din învăţământ, personal auxiliar şi nedidactic, au rămas fără locurile de muncă, începând cu data de 1 septembrie 2010, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Liderul sindical susţine că, printr-un ordin al ministrului Educaţiei, transmis pe 24 august, au fost desfiinţate, în şase zile, posturile de administratori, fochişti, secretare, şoferi, paznici sau documentarişti, angajaţi ai celor 42 de Case ale Corpului Didactic.

FSLI atrage atenţia că, pe această cale, angajatorul, la presiunea ordinului dat de Ministerul Educaţiei, nu a respectat prevederile contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, care prevede o perioadă de preaviz de 20 de zile, şi nici pe cele ale Codului muncii, prin care concedierea unor angajaţi se face cu respectarea perioadei de preaviz de minimum 15 zile.

În aceste condiţii, FSLI anunţă că va acţiona în instanţă angajatorul pentru nerespectarea prevederilor legislative privind desfiinţarea acestor posturi. Cu problema reducerilor de personal auxiliar şi nedidactic se confruntă şi universităţile, susţine FSLI, cărora le-a fost încălcată autonomia. La nivelul învăţământului superior, vor fi desfiinţate 400 de posturi ocupate de paznici, femei de serviciu sau bucătărese.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata