Szilagyi Zsolt (PPMT): Pentru prima dată în istorie, comunitatea maghiară va avea doi candidaţi la prezidenţiale

Vicepreședintele PPMT, Szilagyi Zsolt, și-a lansat marți, la Oradea, candidatura pentru alegerile prezidențiale, el declarând că este pentru prima dată în istorie când comunitatea maghiară va avea doi candidați în cursa pentru Președinția României, ceea ce înseamnă că își va putea face auzită mai bine vocea.

Szilagyi Zsolt și-a înscris datele personale și a semnat pentru susținerea sa, fiind al 10.000-lea susținător pe lista de semnături din județul Bihor.

La întrebarea ce caută un candidat maghiar în această bătălie, ba mai mult ce caută doi candidați ai etniei maghiare, Szilagyi Zsolt a răspuns că „este o excelentă ocazie de comunicare, de dialog cu societatea românească”.

„Noi vrem să fim integrați în societatea românească, în politicul românesc. Ne angajăm în această cursă fiindcă vedem o șansă de dialog, de a demonta tabuurile și fricile care s-au format vizavi de noi, vedem o șansă de a prezenta programul nostru de modernizare a României, după modele viabile și funcționale care există în Occident, dar care, din păcate, sunt în continuare negate în România”, a spus el.

Vicepreședintele PPMT a declarat că doi candidați au aceeași șansă ca un singur candidat maghiar, însă pot avea o voce auzită mai tare. Pe de altă parte, sunt foarte mulți maghiari dezamăgiți de prestația șubredă a actualei guvernări.

‘Asistăm la participarea celor de la UDMR într-un guvern care, deseori, ia măsuri antiminoritare. Pentru noi este o șansă să ne prezentăm, să ne prezentăm programul, pentru că nu este un lucru secret că foarte mulți maghiari nu se prezintă la vot pentru că nu se simt reprezentați. Se simt înșelați,’ a precizat Szilagyi.

Csomortanyi Istvan, liderul bihorean al PPMT, a ținut să sublinieze că deși înscrierea a două candidaturi maghiare pare un lucru îmbucurător, toți cei care îl vor vota pe Kelemen Hunor de fapt îl vor susține pe Victor Ponta, deoarece ar exista deja o înțelegere secretă între UDMR și PSD pentru turul doi.

‘Noi suntem mai mult ca siguri că și de data aceasta există o înțelegere, un pact secret, între UDMR și PSD legat de candidatura domnului Victor Ponta și sunt foarte multe semnale că în al doilea tur al alegerilor va fi susținut și de UDMR. Un lucru foarte sigur și cert care adeverește acest lucru este invitarea lui Ponta la vârful Nyerges, la comemorarea de la vârful Nyerges, la 165 de ani de la bătălia de acolo, un loc simbol pentru maghiarimea și secuimea din Transilvania, al vitejiei și al jertfei aduse pentru libertate, unde domnul Ponta a fost invitatul special, invitatul secret, de fapt, al UDMR-ului. Nici presa nu era înștiințată de acest lucru, bineînțeles se temeau de secui”, a declarat liderul bihorean al PPMT.

Totodată, candidatul la prezidențiale a vorbit pe scurt despre programul său, enunțând piloanele acestuia, în principal descentralizarea pe regiuni istorice, după modelul federal din Germania, Austria, Elveția sau SUA, ba, chiar Serbia.

„Credem că Bucureștiul este o capitală ineficientă care nu gestionează în mod eficient resursele existente. Modernizarea României trebuie să se bazeze pe o reformă profundă, structurală, în care regiunile își recapătă rolul normal, firesc, european, pe care îl merită. Regiunile istorice — Banatul, Transilvania, Țara Crișurilor, Oltenia, Moldova, Dobrogea etc, trebuie să aibă autonomie decizională din punct de vedere politic, să aibă autonomie financiară, prin acel federalism fiscal care este foarte bine aplicat în Germania, Austria, Elveția sau SUA; din punct de vedere administrativ, aceste regiuni istorice trebuie să-și aibă propriile instituții decizionale și executive. Deci modernizarea României, reforma structurală a României, trebuie să se întâmple pe model german, austriac, elvețian, pe ideea federală. În plus, lupta împotriva corupției generalizate ar căpăta un nou avânt, deoarece suntem considerați o țară instabilă din cauza corupției”, a afirmat Szilagyi Zsolt.

Acesta s-a arătat încrezător în capacitatea sa și a partidului de a aduna cele 200.000 de semnături necesare, pe care, afirmă el, le va prezenta chiar înainte de termenul final, la mijlocul lunii septembrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata