Tăierea cu 25% a salariilor din BNR, transformată de Guvern în „donaţie”

Salariile angajaţilor BNR vor fi diminuate cu 25%, în pofida avizului Bancii Centrale Europene (BCE) conform căruia această măsură încalcă independenţa instituţiei române.

Executivul a identificat soluţia legală prin care tăierea salariilor să aibă în continuare efect, au declarat pentru Gândul surse guvernamentale. Soluţia este, practic, înlocuirea cuvântului „tăiere” cu „donaţie”. În perioada următoare, banii rezultaţi ca urmare a diminuărilor salariale de la BNR se vor constitui într-un fond special, în bugetul Băncii Naţionale, pentru a se evita astfel situaţia în care banca ajută bugetul, direct, cu bani. Beneficiar rămâne însă tot statul, pentru că, ulterior, instituţia va vira, benevol, către bugetul de stat aceşti bani.

Recent, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a solicitat BCE un punct de vedere cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă a guvernului de modificare a legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. Între altele, textul prevedea menţinerea reducerii salariilor angajaţilor BNR cu 25%, dar cu păstrarea sumelor astfel economisite la banca centrală. Răspunsul instituţiei europene a venit prompt. „BCE ia act că proiectul de ordonanţă de urgenţă menţine reducerea salariilor personalului BNR, deşi statul român nu este angajatorul formal al acestuia, iar Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României prevede în mod clar că salariile personalului BNR sunt stabilite de Consiliul de administraţie al BNR”, se arată în avizul BCE, semnat de preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata