Țară din UE în care au emigrat cei mai mulți români, rămâne fără locuitori

Italia se confruntă cu cel mai mare exod, al populației din ultimile trei decenii. Problema demografică pune și mai mult presiune pe a treia economie a zonei euro, care se confruntă cu mari probleme financiare și care a intrat în recesiune la finalul anului trecut.

Numărul italienilor care au părăsit țară anul trecut este de 160.000 și este cel mai semnificativ număr din 1981 încoace și cu trei procente mai mult decât în anul anterior.

Se crede că numărul celor care au plecat din țară, anul trecut, să fie chiar mai mare decât o arată statisticile oficiale, mulți dintre ei evita să se înregistreze că emigranți, pentru că pierd asigurarea medicală și alte drepturi sociale.

“Aproximativ două milioane de italieni tineri – majoritatea cu studii superioare și specializați, au părăsit țara începând cu 2008. Pentru o țară care deja se confruntă cu o problemă demografică este o problemă majoră, iar economia ar putea fi lovită din plin de pierderea de capital uman”, a explicat Nicola Nobile, economist la Oxford Economics.

Numărul italienilor de 65 de ani a crescut cu 560.000 de persoane, din 2015, nivel record la nivel național și al doilea cel mai mare număr la nivel mondial, după Japonia. Iar numărul italienilor care au depasit vârstă de 100 de ani ,este mai mulți de 14.000 de persoane.

Îmbătrânirea populației pune o presiune suplimentară pe buget, Italia fiind pe locul al doilea, după Grecia, între cele 37 de state OECD în care costurile cu pensiile sunt cele mai mari. În plus, în ianuarie, Guvernul populist de la Roma a aprobat reducerea vârstei de pensionare pentru anumite categorii de angajați, ridicând noi îngrijorări în ceea ce privește majorarea datoriei publice a țării.

În Italia trăiește și cea mai mare comunitate de români din UE, statisticile indicând peste de un milion de conaționali înregistrați în peninsulă și numărul este în continuă creștere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata