Tăriceanu: ALDE, un proiect politic liberal şi european, care trebuie să devină un reper în România de azi

Președintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a spus delegaților la Congresul Extraordinar de fuziune PLR-PC că ALDE este un proiect politic „liberal și european”, care trebuie să devină un „reper” în România de azi.

„Dăm azi startul unui proiect politic extrem de important, un proiect politic liberal și european — ALDE. Este un proiect pentru o Românie liberală și democrată, o Românie mai bună, în care libertatea fiecărui cetățean este respectată și apărată. ALDE este un proiect în care cred, pentru că are o bază solidă. (…) Pornim azi împreună la un nou drum și am încredere că acest drum va fi încununat cu succes. Am credința că Alianța liberalilor și democraților este mai mult decât suma partidelor noastre, este mai mult decât un simplu partid liberal. ALDE trebuie să devină atât o idee, cât și un reper în România de azi”, a declarat, vineri, Tăriceanu.

Acesta a adăugat că românii privesc noul proiect politic cu speranță fiindcă temele pe care liderii PLR-PC le-au ridicat în ultima perioadă reprezintă „esența schimbărilor prin care va trece România în lunile și anii care vor urma”.

Tăriceanu a ținut să precizeze că românii nu sunt emigranți în țările europene în care muncesc, ci sunt cetățeni europeni cu obligații, dar și cu drepturi și că autoritățile române nu trebuie să cedeze atunci când vine vorba despre protejarea dreptului românilor de a munci în Europa.

„Când vorbesc despre revenirea economiei românești, nu pot să nu mă gândesc și la românii care și-au creat propria lor afacere. (…) Toți vor un lucru: mai multă libertate de a întreprinde sau de a munci. Am rămas neplăcut surprins de afirmațiile președintelui României la întâlnirea cu premierul Marii Britanii, David Cameron, în care, dacă am înțeles bine, sper să nu greșesc, a acceptat punctul de vedere al Marii Britanii care dorește să introducă restricții în ce privește ajutoarele sociale pentru românii care muncesc în Marea Britanie. (…) Românii care merg să muncească în străinatate, peste tot în Europa, inclusiv în Marea Britanie, au aceleași obligații, dar și drepturi. Dacă ei sunt contribuabili în Marea Britanie, plătesc obligațiile către stat, atunci trebuie să aibă aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni europeni. Românii, în Marea Britanie, nu sunt emigranți, sunt cetățeni europeni. Acest drept trebuie apărat, nu trebuie făcute cedări din partea autorităților române în această privință”, a spus Tăriceanu.

Președintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele PC, Daniel Constantin, au semnat vineri, la Palatul Parlamentului, protocolul de fuziune prin contopire a celor două formațiuni politice.

Noul partid politic rezultat din fuziunea PLR-PC va purta, până la următoarele alegeri interne la nivel național, denumirea de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), iar sigla acestuia este „o pasăre în zbor încadrată de 12 pentagrame de culoare galbenă în forma unei elipse incomplete”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: tariceanu.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata