Tăriceanu: Congresul Partidului Liberal Reformator va fi organizat pe 1 şi 2 august

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anunță organizarea Congresului Partidului Liberal Reformator (PLR) în zilele de 1 și 2 august.

„Alături de ceilalți colegi cu convingeri liberale din România și care se opun acaparării PNL de către Băsescu și oamenii săi, vom organiza în data de 1-2 august Congresul Partidului Liberal Reformator, partid în care ne punem mari speranțe că va fi adevăratul reprezentant al dreptei politicii românești, bazat pe programe, convingeri politice și mai ales încredere și unitate. Noi am înțeles cu o „clipă” mai devreme decât alți colegi din vechiul PNL că avem datoria să salvăm liberalismul românesc de la dispariție”, declară Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă remis, duminică.

Călin Popescu-Tăriceanu se referă și la decizia liberalilor de a fuziona cu PDL, afirmând că aceasta reprezintă „încununarea cu succes a eforturilor depuse de Traian Băsescu încă din 2005 de a subordona PNL”.

În opinia sa, situația în care a ajuns dreapta politică în România este o urmare a „lipsei de profesionalism, viziune și bună-credință” a liderilor dreptei, Tăriceanu adăugând faptul că istoria de 139 de ani a PNL „a fost risipită de câțiva lideri aleși în mod nefericit să conducă destinele partidului”.

„Pretextul acestei fuziuni a fost construcția unui ‘mare partid de dreapta’. Un partid, mare sau mic, se construiește pe bază de convingeri comune și încredere. Acțiunile publice ale celor două partide, premergătoare fuziunii, arată orice numai încredere internă și între parteneri nu. Trădările se țin lanț, fostul președinte al PNL a simțit-o pe propria piele, iar neparticiparea sa la Congresul de fuziune ar putea fi și un semnal tardiv că a înțeles greșeala crucială de a fi dirijat partidul spre această fundătură.
Ce ideologie îi unește pe executanții acestei fuziuni plănuite de Băsescu, care este convingerea lor comună? Că PNL trebuie să dea viitorul președinte al României, învingând astfel PSD? Dar nu era nevoie de toată această mascaradă, care a creat haos în PNL și derută în electorat”, spune președintele Senatului, reamintind faptul că Protocolul USL prevedea explicit că va susține la prezidențiale candidatul propus de PNL.

Călin Popescu-Tăriceanu susține că, la congresele organizate pentru fuziunea PNL-PDL, dezbaterile ideologice și programatice au lipsit, liderii celor două formațiuni fiind mai degrabă preocupați de împărțirea de funcții.

„De aceea, fuziunea dintre PNL și PDL a transformat noua construcție într-o formă fără fond, o formă care nu-și propune nimic constructiv, ci doar să obțină noi funcții pe care să le împartă tot celor de la prezidiu. Agenda alegătorului nu există pentru ei. PDL nu este un partid de dreapta. PDL este un partid fără ideologie, după chipul și asemănarea liderului său spiritual și ‘de facto’, Traian Băsescu. PDL a fost și a rămas, în ciuda eforturilor propagandistice de a prezenta contrariul, partidul lui Băsescu. Faptul că un număr de apropiați ai lui Băsescu, grupați în PMP, nu a aderat încă la noua construcție politică este doar un detaliu care urmează a fi rezolvat în scurt timp. Atitudinea pro-Băsescu afișată de PNL și liderii săi în ultima vreme nu lasă niciun dubiu în această privință”, declarată Tăriceanu.

Acesta se referă și la discursul liderului PNL, Klaus Iohannis, potrivit căruia membrii PLR „s-au făcut frați cu PSD”, afirmând că „frate cu PSD s-a făcut PNL atunci când a fost încheiat protocolul USL”.

„Dacă dl. Iohannis s-ar fi ocupat de politică la nivel național cu aceeași eficiență cu care s-a ocupat de treburile gospodărești și de salubritatea Sibiului, ar fi înțeles, în sfârșit, că fuziunea cu PDL este cea care pune în pericol existența PNL, iară nu eforturile noastre de a salva liberalismul în România prin înființarea PLR. Ce adăpost și camuflaj mai bun puteau să găsească oamenii lui Băsescu după ce au chinuit, au furat și au terorizat poporul român atâția ani, decât Istoria și prestigiul de 139 de ani ale PNL?”, conchide acesta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata