Tăriceanu: Forţele politice care ţin la respectarea Constituţiei să fie pregătite pentru suspendarea preşedintelui

Președintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu-Tăriceanu, a acuzat, joi, „practicile anticonstituționale” ale lui Traian Băsescu și a făcut apel la „forțele politice care țin la respectarea Constituției” să fie pregătite „în orice moment” pentru o nouă procedură de suspendare a șefului statului.

„Nimeni nu a anticipat că Președinția Țării ar putea încăpea pe mâinile unui astfel de individ. Chiar dacă timpul rămas până la data primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale nu permite fizic derularea întregii proceduri pentru demiterea lui Traian Băsescu, cred că forțele politice care țin la respectarea Constituției trebuie să fie pregătite în orice moment pentru inițierea suspendării de către Parlament a Președintelui României. Noi nu apărăm Constituția și Legea facultativ, în funcție de calendarul alegerilor, ci permanent. (…) În acest sens, eu lansez un avertisment foarte serios domnului președinte”, afirmă Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă .

El precizează că declanșarea sau nu a suspendării va depinde de măsura în care Traian Băsescu va respecta sau nu Constituția până la încheierea procesului electoral și a mandatului său.

„În calitatea sa de președinte al României, Traian Băsescu are la dispoziție până în ultima zi de mandat o serie de pârghii de control asupra unor instituții de forță ale statului. Practicile sale anticonstituționale ar putea escalada în campania electorală o dată cu apropierea datei alegerilor, mai ales prin atacuri în diverse planuri ale adversarilor domniei sale și ale planurilor de perpetuare a regimului Băsescu”, susține liderul PLR.

Tăriceanu îl acuză pe Băsescu, printre altele, de faptul că „a dat dispoziție Parchetului General în direct de la B1” să înființeze o comisie rogatorie într-o afacere în care ar putea fi implicat unul dintre numeroșii săi adversari politici și a cerut o serie de dosare unui ziarist, „ca și cum Președinția s-a transformat în organ de anchetă”.

„Pe lângă toate acestea, implicarea sa activă în înființarea Fundației Mișcarea Populară, mărturisită tot la B1, și propaganda electorală fățișă și susținută pentru PMP și candidatura Elenei Udrea nici nu mai par încălcări ale Constituției atât de grave”, adaugă Călin Popescu-Tăriceanu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata