Tăriceanu: Serviciile de informaţii au scăpat de sub controlul public; comisiile SRI şi SIE nu îşi fac treaba

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că serviciile de informaţii au scăpat de sub controlul public, iar comisiile parlamentare pentru controlul activităţii SRI şi SIE nu îşi fac treaba.

„E o problemă a serviciilor de informaţii care au scăpat de sub controlul public. Comisiile parlamentare de supraveghere a serviciilor de informaţii nu îşi fac treaba, dar deloc, şi lucrul acesta se vede. Observăm că serviciile de informaţii şi-au făcut Academie Naţională de Informaţii, care este un câmp fertil de unde se pot racola viitorii agenţi sub acoperire sau personal cu grade din serviciu. Asistăm la o situaţie pe care nu mi-aş fi putut-o imagina în anii ’90 şi lucrurile acestea, în loc să fie criticate de toată presa, văd că sunt nu numai tolerate de unii, dar şi alimentate şi lăudate”, a afirmat joi Tăriceanu, la dezbaterea organizată de Comisia senatorială specială pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept din România.

El a criticat atitudinea acelor jurnalişti care consideră că decizia CCR se transformă ‘într-o problemă socială’ a celor 1.000 de persoane care transcriu convorbirile telefonice.

„Pentru mine e un moment foarte trist. Am văzut în spaţiul public aşa-zişi jurnalişti, care au început să plângă pe umărul serviciilor secrete, am auzit o aberaţie cum n-am putut să-mi imaginez — un fel de jurnalist care spunea ‘păi, ce-o să ne facem cu cele 1.000 de persoane de la SRI care stau şi transcriu convorbirile telefonice, ce-o să se întâmple cu ele’. Adică transformăm această problemă într-o problemă socială. Pentru mine, un ziarist care nu militează pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor înseamnă că nu şi-a înţeles rostul meseriei şi, din păcate, sunt foarte mulţi în România de astăzi care, conştient sau inconştient, dar mai degrabă conştient, lucrează în serviciul comandat, sunt prelungirile sistemelor serviciilor de informaţii în spaţiul public şi văd că acţionează ca agenţi de influenţă”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului susţine că instituţiile statului şi presa „ar trebui să sesizeze care este grava situaţie a democraţiei din România”.

„Dezbaterea de astăzi, în actualul context, capătă o relevanţă şi mai mare. Nu cumva să vă imaginaţi că eu consider că este presa singurul vinovat. O bună parte din vinovaţi sunt în spaţiul politic, sunt membri ai Parlamentului, care prin tăcerea lor complice au permis extinderea acestor abuzuri, dar nu numai la Parlament. Avem o seamă de instituţii, avem membrii Guvernului, ministrul Justiţiei, care pare că nu înţelege care este menirea lui, avem Preşedinţia. Toate aceste instituţii ar trebui să sesizeze care este grava situaţie a democraţiei din România. Sigur că presa ar trebui să fie un suport pentru acele voci care au curajul să spună. Din păcate, o serie de centre de putere sunt foarte tolerante cu această situaţie”, a mai spus Tăriceanu.

El a susţinut că se va ajunge în situaţia ca „dezechilibrele, excesele şi abuzurile din România să fie sesizate din străinătate”.

„Probabil că vom ajunge la un moment dat, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada comunistă, să sesizeze alţii din străinătate dezechilibrele şi excesele şi abuzurile din România. (…) Mi se pare că astăzi România iar este într-un pericol major şi suntem cu toţii chemaţi, cei care avem conştiinţa trează, să atragem atenţia asupra acestui lucru şi să încercăm să revenim la normalitate”, a opinat preşedintele Senatului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata