Tarile arabe se deschid educatiei sexuale

 
Educatia  sexuala  isi deschide  treptat  calea,  desi cu dificultate,  in  traditionala  societate  araba.  La  aparitia  sexologilor (masculini sau  feminini)  in programele televizate, in conformitate insa cu religia islamica, si a revistelor alternative – precum cea libaneza Jasad, distribuita in intreg Orientul Mijlociu desi prin modalitatea discreta a postei pentru a evita cenzura din tarile mai susceptible – se adauga acum primele carti despre sexualitate scrise de si pentru arabi, primite insa cu putin entuziasm de extremisti, dar cu usurare de restul populatiei, noteaza ziarul El Mundo.
 
În urma cu o luna aparea in librariile Emiratelor Arabe Unite o carte mai putin obisnuita in standurile tarilor din Golf. Este vorba de „Elemente asupra Intimitatii”, scrisa de Widad Loutah, obisnuita sa consilieze cupluri si sa le rezolve problemele  – de cele mai multe ori sexuale  – gratie activitatii sale la Tribunal Familial din Dubai. Loutah este o asistenta sociala care, din 2001, face parte dintr-o mica echipa subordonata acestei institutii si care ofera sfaturi matrimoniale pentru a rezolva disputele intre soti.
 
Scopul sau este de a evita despartirile intr-o federatie care afiseaza un record de divorturi in membrele Consiliului de Cooperare al Golfului – care include tari precum EAU, Kuweit, Arabia Saudita, Bahrein, Qatar si Oman – cu o rata de 46%. Doar in 2004, agentia Media Line dezvaluia ca 13.000 de cupluri au pus capat uniunii lor, la o populatie de 3 milioane de locuitori. De când, in 2005, femeile au fost autorizate sa divorteze, cifra a luat amploare.
 
Dupa 7 ani de experienta la tribunal, Loutah arata ca majoritatea perechilor care fac apel la justitie pentru a-si solutiona problemele sau pentru a cere divortul nu ar mai veni in fata curtii daca ar primi o educatie sexuala corecta inainte de casatorie.
De unde si ideea de a transpune aceasta experienta intr-o carte pe care a publicat-o prin propriile mijloace si care a provocat senzatie in Emirate in toate sensurile. Începând cu titlul care nu a fost deloc bine primit.
 
De fapt autoarea a denuntat ca a primit amenintari cu moartea fiind acuzata de blasfemie din cauza continutului sau. Iar aceasta in conditiile in care Loutah este o musulmanca traditionala, imbracata in portul musulman niqab – varianta cea mai extrema a hijab sau a valului, care ii lasa descoperiti doar ochii – si care este cunoscuta pentru criticile sale adresate sotiei fostului premier britanic Tony Blair, când Cherie s-a trezit sa puna in chestiune optiunea de a-si acoperi parul.
 
Aceasta activista sociala este insa si este si o ferma aparatoare a drepturilor femeilor in casatorie, asa cum o demonstreaza cartea sa curajoasa si care insista sa arate ca islamul nu are absolut nimic impotriva sexului.
 
Este ceea ce a incercat sa demonstreze si la sfârsitul anului 2006, când a realizat un studiu asupra modului cum influenteaza Coranul si Sharia (legea islamica) asupra vietii sexuale din lumea araba. Rezultatul includea explicatii despre cum profetul Mahomed intretinea relatii sexuale cu sotia sa de vârsta frageda, copila Aisha, cuprinse in textele sfinte musulmane si care pot constitui un exemplu, potrivit autoarei, pentru cuplurile actuale. Însa detaliile erau atât de explicite incât au fost considerate prea „fierbinti” si, prin urmare, „intolerabile” de autoritati.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata