„Taxa pe prietenie” – o nouă şpagă inventată de legislaţia neclară din energia eoliană

Legislaţia neclară şi incompletă din domeniul energiei regenerabile determină investitorii din acest sector să recurgă la ilegalităţi pentru a obţine cele 85 de avize necesare pentru construirea unui parc eolian în România, informează Adevărul.ro.

Aceasta este concluzia studiului „Coruptibilitatea legislaţiei – utilizarea energiei eoliene în România”, realizat de un grup de organizaţii neguvernamentale în rândul companiilor şi autorităţilor din domeniul eolian.

Legea privind promovarea energiei regenerabile în Româia a fost modificată recent, însă nu este implementată din lipsa normelor de aplicare.

„Există în această legislaţie elemente reale de risc de conflict, iar acest fenomen este pasibil de extindere. Investitorii nu ştiu unde să se ducă mai întâi, nu sunt norme de aplicare, iar autorităţile nu se înţeleg între ele. În aceste ape tulburi, construieşte cine poate”, a declarat Adrian Bădilă, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Alma-ro.

Potrivit acestuia, companiile care au participat la studiu au recunoscut, sub protecţia anonimatului, că fără să ofere beneficii ilegale în rândul lanţului de avizare nu reuşesc să obţină autorizaţiile.

Competiţia între investitorii din eoliene vine pe fondul unei capacităţi reduse de preluare a energiei produse din vânt în sistemul energetic naţional, în condiţiile în care resursa eoliană este fluctuantă. În acest moment, doar 3.000 de MW de energie eoliană pot fi preluaţi în sistem.

„În prezent, doar în Dobrogea s-au făcut studii şi proiecte pentru capacităţi de 18.000 de MW”, a spus, la rândul său, Lavinia Andrei, specialist pe probleme de energie.

Odată cu aplicarea noii legi, după elaborarea cadrului legislativ secundar, preţul energiei eoliene va fi de trei ori mai mare decât cel al energiei clasice, datorită stimulentelor acordate de stat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata