Taximetriştii îşi pot pierde certificatul de înmatriculare şi plăcuţele dacă circulă neautorizaţi

Taximetriştii care sunt surprinşi în trafic de poliţiştii rutieri că circulă fără a avea autorizaţie de taximetrie îşi pot pierde certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numere, potrivit noii Legii 168/2010 privind taximetria şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 34/2010, a anunţat miercuri (28 iulie 2010) inspectorul Adrian Bălă, ofiţer specialist în cadrul Biroului Control Auto al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

El spune că noua lege se dovedeşte că penalizează pirateria în domeniu, poliţiştii constatând cum taximetriştii autorizaţi au început să sesizeze singuri „piraţii” de pe stradă.
„Dacă până acum taximetriştii erau supăraţi că pirateria nu putea fi eradicată, acum colaborează cu noi şi observă că lucrăm în sprijinul lor şi în final pentru clienţi”, a afirmat Bălă.

Un alt aspect pozitiv adus de noua lege a taximetriei este acela că poate sancţiona în afara taximetriştilor şi transportatorii de marfă sau maşinile în regim de maxi-taxi, dacă nu au licenţă sau autorizaţie.
De asemenea, instructorii de la şcolile de şoferi sunt şi ei amendaţi dacă nu au în permanenţă documentele firmei cu ei, când sunt în trafic.

În ceea ce priveşte staţionarea abuzivă a taxiurilor în locuri nepermise şi în staţiile RATB, reprezentantul Poliţiei Rutiere a explicat că aceştia nu au voie să oprească, decât ca să debarce călătorii.
„Ei acolo stau abuziv. Facem câte 3 acţiuni de acest gen săptămânal, în toate trei schimburile. Când ordonanţa a intrat în vigoare, acum circa două luni, s-a lucrat mai mult noaptea şi au fost depistaţi mulţi taximetrişti în centrul istoric, care stăteau prin faţa cluburilor.

Vreau să vă spun că în două săptămâni nu i-am mai găsit pe stradă, atât timp cât plăcuţele de înmatriculare le-au fost ridicate, ei au venit în maximum două-trei zile să plătească amenda pentru a lua înapoi plăcuţele. Amenzile impuse prin noua lege sunt descurajatoare”, a completat Adrian Bălă.
Potrivit acestuia, prima abatere este sancţionată cu ridicarea plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare, amendă de 1.000 lei, iar a doua oară amenda ajunge până la 5.000 lei.

Reprezentantul Biroului Control Auto al Brigăzii Rutiere a arătat că taxiurile pirat circulă mai mult noaptea şi percep tarife foarte mari. Clienţii trebuie să fie atenţi la acestea, la faptul că numărul de telefon afişat nu corespunde în toate cazurile cu realitatea şi nu au aparate de marcat.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte stoparea circulaţiei maşinilor poluante în Bucureşti, Bălă a susţinut că poliţiştii rutieri urmăresc automobilele foarte vechi în fiecare zi, cu două echipaje care lucrează cu două laboratoare RAR ce se află pe o arteră în Bucureşti.
„În medie se ridică 8-10 certificate de înmatriculare pe zi şi în aceste cazuri sunt reţinute. Deficienţele constatate trebuie remediate de specialiştii RAR, dar în procent de 70% ele nu se mai întorc pe stradă”, a declarat inspectorul Adrian Bălă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata